Нашето мислење е различно. Не само што мислиме дека готовината ќе биде во употреба уште долго време, вели студијата на „Дојче банка“.

Далеку од дека ќе готовината ќе замине во историјата, поради тоа што растот на дигиталните плаќања наместо тоа ќе доведе до истребување на пластичните картички, покажува истражувањето на „Дојче банка“ за иднината на плаќањата.

Истражувањето зазема спротивен став од популарната претпоставка дека се изброени деновите на хартиените и кованите пари, наместо тоа се предвидува дека парите ќе бидат во употреба со децении заради длабоко вкоренетата доверба во нивната вредност во неизвесни периоди.

– Кога луѓето разговараат за иднината на плаќањата, тие имаат тенденција да го предвидат крајот на готовина“, се вели во студијата.

– Нашето мислење е различно. Не само што мислиме дека готовината ќе биде во употреба уште долго време, гледаме дека транзицијата кон дигиталните плаќања има потенцијал да направи ништо помалку од враќање на балансирана глобална економска моќ“, додаваат авторите на студијата.

Наместо тоа, дигиталните плаќања ќе растат со бавно темпо во текот на следната деценија, што доведува до „истребување на пластичната картичка“, бидејќи на мобилните плаќања отпаѓаат на две петтини од купувањата направени во продавниците на САД, четири пати повисоки од сегашното ниво.

Сличен раст се очекува и во другите развиени земји. Сепак, различни земји ќе искусат различни нивоа на намалување на готовината и пластичните картички. На пазарите во развој, влијанието може да дојде порано, при што многу клиенти се префрлаат директно од готовина на мобилен, без да имаат пластична картичка.

За да ја погледнат иднината, аналитичарите ја разгледуваат Кина, каде што вредноста на интернет плаќањата е еднаква на три четвртини од БДП-то, што е скоро двојно повеќе од нејзиниот удел во 2012 година. Денес, нешто помалку од половина од купувањата во Кина се прават преку дигитален паричник, што е далеку над нивото на развиените пазари.

„Дојче Банк“ е заинтересиран за потенцијалот на приватните дигитални валути, истакнувајќи дека растот на корисниците на паричник во „блокчејн“ ќе продолжи да го одразува бројот на корисници на Интернет, и ќе биде 200 милиони до крајот на деценијата, двојно повеќе од сега.

– Тоа ќе ги охрабри владите, банките, корпорациите и давателите на плаќања да имаат корист од дигитализацијата на плаќањата“, се вели во студијата, додавајќи дека кога земјите и компаниите на крајот ќе погледнат назад како се префрлиле на дигитално плаќање, може да стане многу очигледно како ја исполниле својата позиција во светската економија.