„Deutsche Bank“ е следната банка која ги објави своите намери кон крипто-секторот. Заемодавачот поднел барање за регулаторно одобрение за да работи со услуга за управување со дигитални валути, пишува „Bloomberg“.

„Го градиме нашиот бизнис за чување на дигитални средства“, рече Дејвид Лин, кој ја води единицата за комерцијално банкарство на заемодавачот.

„Само што аплициравме до „Bafin“ за лиценца за дигитални средства“, рече тој, мислејќи на германскиот регулатор за хартии од вредност.

Потегот на банката е дел од пошироката стратегија за зголемување на приходите од провизии во корпоративниот бизнис на „Deutsche Bank“, додаде Лин. Тоа ги следи напорите на инвестициската група на заемодавачот „DWS Group“ да ги зголеми приходите од понудите поврзани со дигитални средства.

Единицата за корпоративно банкарство на „Deutsche Bank“ најпрво ги сигнализираше плановите да понуди услуги за чување на дигитални средства кон крајот на 2020-та година, но никогаш не прецизираше кога планира да ја лансира услугата. Поделбата беше раководена од Стефан Хопс во тоа време пред Лин да ја преземе функцијата откако Хопс се приклучи на „DWS“ како извршен директор.