Тие беа намалени за 9 милијарди долари од октомври, според бројките на кинеската Централна банка

Девизните резерви на Кина паднаа за 9 милијарди долари во ноември на 3.096 трилиони долари, според податоците на централната банка објавени во саботата, во тек на разговорите меѓу Вашингтон и Пекинг за постигнување на првата фаза за трговска спогодба, пренесува Ројтерс.

Анкетираните аналитичари очекуваат најголемите резерви на Кина во светот да се намалат за 4 милијарди долари на 3.101 трилион долари во ноември.

И покрај забавувањето на кинеската економија и ескалацијата на трговската војна меѓу САД и Кина, азиските резерви стабилно се зголемуваат од крајот на 2018 година, поткрепени со затегнување на контролата на капиталот и зголемување на приливот на странски инвеститори кои купуваат кинески акции и обврзници.

Флуктуациите во глобалниот девизен курс и вредноста на средствата што ги држат кинеските средства како странски обврзници се наведуваат како причини за мали промени во нивото на резервата во последните месеци.

Вредноста на јуанот зависи во голема мерка од пресвртот во 17-месечната трговска војна меѓу Кина и Соединетите држави. По наглиот пад на цената ова лето среде ненадејна ескалација на спорот, кинеската валута порасна три последователни месеци до ноември благодарение на надежите за примирје. Сепак, во почетокот на декември, нејзината вредност повторно опадна како резултат на зголемените тензии меѓу Вашингтон и Пекинг. Новите американски царини за кинеската стока треба да стапат на сила на 15 декември.

Вредноста на јуанот во однос на доларот се зголеми за 0,12% во ноември, но се намали за околу 2,3% од почетокот на годината. Во исто време, доларот порасна за околу 1% во однос на корпата на други големи валути во ноември.

Кинеските резерви на злато паднаа на 91,47 милијарди долари на крајот на ноември од 94,65 милијарди американски долари на крајот на октомври. Кина задржа 62,64 милиони тројни унци злато на крајот на ноември, останувајќи непроменето од октомври.

Економскиот раст на Кина забави на 6% во третиот квартал, што е најбавната стапка на раст за скоро 30 години, а многу економисти веруваат дека ќе се намали на околу 5% во 2020 година.

Сепак, аналитичарите забележуваат дека одливите на капитал биле скромни во споредба со последното економско забавување во 2015-2016 година, кога лидерите на земјата користеле скоро 1 трилион долари од резервите за поддршка на јуанот.

Кинеската централна банка започна да ги забавува каматните стапки последниве месеци и се очекува повторно да започне со склучување договори во наредните квартали за да спречи нагол застој во економијата.

Сепак, аналитичарите велат дека намалувањето на каматните стапки најверојатно ќе биде постепено и мало во споредба со 2015 година. Ако ова е точно, движењата во вредноста на јуанот веројатно ќе влијаат повеќе од трговските настани отколку од олеснувањето на политиката.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност од редакцијата на БанкоМетар.мк