Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган денес изјави дека централната банка на земјата има девизни резерви во износ од 95 милијарди долари.

Ердоган говореше на конгресот на Партијата за правда и развој (АК партија) во западниот турски град Измир, и по тој повод ги критикуваше изјавите на претставниците на опозициската Републиканска народна партија (ЦХП), пренесува агенцијата Анадолија.

Имено, тој реагираше до лидерот на таа партија во контекст дека Турција треба да позајми од Меѓународниот монетарен фонд (ММФ).

Турскиот претседател потсети дека со преземањето на владата, тие исто така го презедоа долгот на Турција кон ММФ, кој тогаш изнесуваше 23,5 милијарди долари и дека во мај 2013 година тој долг го сведоа на нула.

„Повеќе немаме долг кон ММФ. Ни велат оди и позајми од ММФ ’. Но, тоа го покажува нивниот карактер. Тие велат дека резервите на Централната банка на Турција се на нула. Дури отидоа и подалеку, тврдејќи дека се под нулата “, рече Ердоган и додаде:„ Кога пристигнавме, Централната банка имаше 27,5 милијарди девизни резерви и во моментов изнесуваат 95 милијарди долари “.

Тој исто така рече дека во времето кога тој беше премиер, таа бројка беше рекордна и изнесуваше132 милијарди долари. Според него, тоа значи дека тие можат повторно да бидат 132, но и 200 милијарди долари.