Bitkub Online Co. е еден од тајландските стартапи чија вредност порасна за милијарда долари откако најголемата национална банка купи повеќе од половина од нејзините акции на берзата. По објавувањето на споменатото купување, вредноста на дигиталниот токен на Bitkub се зголеми тројно.

Претставниците на Комерцијалната банка на Сиам (SCB), во која најголем акционер е самиот крал на Тајланд, во вторникот рекоа дека ќе купат 51 отсто од акциите на Биткуб за 17,85 милијарди бати (535 милиони долари), проценувајќи ја вкупната вредност на најголемиот оператор за размена на криптовалути во Тајланд со околу 35 милијарди бати (1,046 милиони долари).

Вредноста на дигиталниот токен на Биткуб скокна за 200 отсто, од 98 центи на 2,85 долари, според анализата на CoinGecko. Акциите на сијамската комерцијална банка пораснаа за околу 3,5 отсто, пишува Блумберг.

Побарувачката за ризични средства како што се криптовалутите и производите на пазарот на капитал експлодираше во друга економија на Југоисточна Азија откако младите инвеститори почнаа да бараат депозити со повисоки приноси и пониски каматни стапки. Проширувањето на сијамската комерцијална банка на дигиталната сфера доаѓа во време кога законодавците ги предупредуваат инвеститорите за ризиците поврзани со криптовалутите.

Според извршниот директор и основач на Bitkub Capital Group Holdings Co. Jirayut Srupsrisopa, оваа компанија повеќе не е само стартап, туку станува важен дел од инфраструктурата на Тајланд во финансискиот сектор.