Динарот ќе продолжи да стагнира кон еврото, а официјалниот среден девизен курс ќе изнесува 118.05546 динари за Евро, што е мала промена во споредба со понеделникот, според Националната банка на Србија.

 

НБС купи 15 милиони евра на меѓубанкарскиот девизен пазар за да спречи поголеми дневни флуктуации и откупи вкупно 525 милиони евра од почетокот на годината, вклучувајќи ја вчерашната интервенција и продаде 180 милиони евра.

 

Динарот ќе биде посилен во однос на еврото за 0,3 проценти од пред еден месец, а на годишно ниво е посилен за 4,9 проценти. Од почетокот на годината, динарот се зголеми за 0,4 процентни поени.

 

Според американската валута, динарот е посилен за 0,4 отсто од пред еден месец, за 20,9 отсто за период од една година, а до почетокот на 2018 година се зајакна за 3,4 отсто.

 

Највисока вредност на динари во единицата на пари на еврото беше на 2 март, кога курсот изнесуваше 118.0084 динари за евро, а најнизок беше забележан на 5 јануари кога едно евро чини 119.0027 динари.