Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со претходната пресметка бележат намалување во просек: кај бензините за 3,569 отсто, кај дизелот за 2,117 отсто, кај екстра лесното масло за 2,960 отсто и кај мазутот намалување за 1,402 проценти. 

Малопродажните цени на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-95 ина Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) се намалуваат за 3,50 ден/лит.

Малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) се намалува за 3,00 ден/лит, додека малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-98 се намалува за 2,00 ден/лит.

Малопродажната цена на Мазутот М-1 НС, се намалува за 0,557 ден/кг и сега ќе изнесува 52,786 ден/кг.

Од9.8.2022 година од 00:01 часот максималните цени на  нафтените деривати ќе изнесуваат:

Моторен бензин  ЕУРОСУПЕР БС – 95       90,00 (денари/литар)

Моторен бензин  ЕУРОСУПЕР БС -98        92,00 (денари/литар)

Дизел гориво  ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V)      90,00(денари/литар)

Масло за горење  Екстра лесно 1 (ЕЛ-1)   87,50 (денари/литар)

Мазут М-1 НС    52,786(денари/килограм)

Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот период по кој беа формирани цените со претходната пресметка е понизокза 0,117%.

Напоменуваме дека ова се максималните цени на нафтените деривати од 00:01 часот на9.8.2022 година. Трговците на големо и трговците на мало со нафтени деривати и горива за транспорт можат да ги формираат цените на одделни нафтени деривати и горива за транспорт и пониско од највисоките утврдени цени.