Дојче банка соопшти дека дополнително ќе ги намали трошоците со цел да се исполни враќање на патеката кон профитабилност во 2022 година и потврди дека ќе има намалување на 18.000 работни места.

Банката е среде голема внатрешна реорганизација под раководство на извршниот директор Кристијан Шиенг.

Целта на германската банка е да ја врати профитабилноста по пет последователни загуби, во вкупна вредност од над 15 милијарди евра (18,2 милијарди долари).

Шиенг најави нова фаза на реструктуирање на банките, кажувајќи им на вработените дека „сега преминуваме од дефанзивна во офанзива“.

Во соопштението на банката се вели дека ќе ги намали трошоците на 16,7 милијарди евра до 2022 година, наместо 17 милијарди што првично ги планираше. Ги разгледува заштедите во деловниот простор и патувањата во услови на криза.

Сега предвидува приходи од 24,4 милијарди евра до 2022 година, очекувајќи приходите од секторот за инвестициско банкарство да се зголемат за 3,0 проценти во периодот 2018-2022 година, во споредба со претходно проектираните 2,0 проценти.