Индустријата за ископување злато се бори да го одржи растот на производството бидејќи залихите на жолтиот метал се потешко се наоѓаат, според Светскиот совет за злато (WGC), пренесува регионалниот бизнис портал СЕЕбиз.

„Видовме рекордно производство во првиот квартал од 2024 година, кое беше зголемено за 4 отсто на годишно ниво. Но, поголемата слика, мислам дека производството достигна врв околу 2016, 2018 година и оттогаш не сме забележале никаков раст“, ​​рече главниот пазарен стратег на WGC, Џон Рид.

Според Меѓународната трговска асоцијација, рудното производство се зголемило за само 0,5% во 2023 година во споредба со претходната година.

Во 2022 година, растот беше 1,35% на годишна основа, претходната година беше 2,7%, додека во 2020 година, глобалното производство на злато го забележа првиот пад во една деценија, со пад од 1%.

„Мислам дека тука има неверојатна приказна: по 10 години брз раст од околу 2008 година, рударската индустрија се бори да пријави одржлив раст на производството“, рече Рид.

Новите наоѓалишта на злато е сè потешко да се најдат низ целиот свет, бидејќи многу ветувачки области се веќе истражени, објасни тој.

Ископувањето злато во големи размери е капитал интензивно и бара значително истражување и развој, а во просек се потребни 10 до 20 години пред рудникот да биде подготвен за производство, според WGC.

Дури и за време на процесот на истражување, веројатноста за напредок на откритието до развој на рудникот е мала, при што само околу 10% од глобалните откритија за злато содржат доволно метал за да се оправда ископувањето.

Досега се ископани околу 187.000 метрички тони злато, а најголемиот дел доаѓа од Кина, Јужна Африка и Австралија. Според геолошкиот институт на Соединетите Американски Држави, резервите на злато што може да се ископува се проценува на околу 57.000 тони.

Покрај процесот на откривање, владините дозволи кои се потешко се обезбедуваат и кои бараат подолго време за да се добијат го отежнаа ископувањето, додаде Рид. Обезбедувањето на лиценците и дозволите потребни пред да започнат со работа рударските компании може да потрае неколку години.

Дополнително, многу рударски проекти се планирани за оддалечените области за кои е потребна инфраструктура како патишта, електрична енергија и вода, што резултира со дополнителни трошоци за изградба на тие рудници и финансирање на операциите, рече Рид.

„Сè потешко е да се најде злато, да се дозволи (ископувањето), да се финансира и да се управува со него“, рече тој.

Цените на златото одземаат здив откако се искачија на рекордно ниво во последните месеци, поттикнати од силната побарувачка предводена од Кина. Спот златото моментално се тргува по 2.294,3 долари за унца.