Американскиот долар очекува ново ниско ниво за годината, бидејќи благите економски податоци и жестоките коментари на претставниците на Федералните Резерви сугерираат дека централната банка можеби е на работ да го забави темпото на зголемување на каматните стапки. Индексот на долар на Блумберг падна за дури 0,3% во понеделникот, при што еврото е меѓу најголемите добитници на Групата од 10, бидејќи мерачот на зелената валута се приближи до најниското ниво од април минатата година.

Заедничката европска валута се искачи за дури 0,7% до 1,0927 долари пред говорниците на Европската централна банка во понеделникот, вклучително и претседателката Кристин Лагард. Таа во петокот рече дека креаторите на политиката не смеат да попуштат во битката против инфлацијата дури и кога се чини дека скокот на потрошувачките цени го достигна врвот. Додека вкупната инфлација се намали, основните ценовни добивки достигнаа рекорд во декември.

Еврото може дополнително да порасне оваа недела доколку прелиминарните податоци од индексот на менаџерите за набавка, објавени во вторник, покажат дека економијата се шири, напишаа во белешката економистите и стратезите на Комонвелт банка на Австралија предводени од Џозеф Капурсо. „Гледаме дека ризиците се наклонети кон посилно читање на PMI отколку што се очекува консензусот бидејќи цените на енергијата продолжија да се повлекуваат“.

Додека неодамнешните трендови на економските податоци во САД испратија мешани сигнали, изгледите за раст во Кина и Европа неверојатно се подобрија. Иако посилниот глобален раст и послабиот долар би обезбедиле скромна поддршка на заработката во САД на ниво на индекс, веројатно нема да има доволно сок за да се компензира сигналот за повторно отворање на Кина што сугерира дека акциите од неамериканските акции треба да продолжат да го надминуваат S&P 500 во 2023 година.

ЗОШТО ДОЛАРОТ ГУБИ НА СИЛА?

Прво, очекувањата за глобалниот раст за 2023 година се подобрени. Темпото на повторното отворање на Кина беше брзо, при што ограничувањата беа повлечени за неколку недели, наместо за месеци, како што се очекуваше. Така, учесниците на пазарот почнаа да ги зголемуваат своите кинески прогнози за раст (сега предвидуваме кинески раст од 5% за 2023 година, во однос на нашата претходна претпоставка од 4%), и оттука ризиците за постојните прогнози за глобален раст се малку повисоки. Ова е пресврт од 2022 година, кога слабите очекувања за глобален раст го поддржуваа доларот.

Второ, трендовите во цените на енергијата ја подобруваат перспективата за големите економии, особено оние кои се многу зависни од увезената енергија, особено Европа и Јапонија. Сега има посилни шанси повторното залихи на европските испораки на гас за зимата 2023 година (почнувајќи од третиот квартал па натаму) да биде помалку проблематично отколку што очекуваше пазарот дури и пред неколку недели. Во моментот на пишување, јануари 2023 година се обликува како најтоплиот јануари од 1950 година, додека потрошувачката на енергија е многу поефикасна. Навистина, одредени земји можеа да ги зголемат своите залихи во јануари, кога тие обично паѓаа. Ова сугерира дека континуираното олеснување на цените на енергијата може да биде поддршка и за еврото и за јенот, кои претрпеа во текот на 2022 година од негативни услови на трговски шокови. Резултат на ова е намалената поддршка за американскиот долар.

Трето, темпото на зголемување на каматните стапки во САД се забавува. Сега имавме две негативни изненадувања за инфлацијата во САД, како и знаци дека темпото на добивки во инфлацијата на основните услуги се намалува, а растот на платите – иако е сè уште висок – се намалува според некои мерки (како просечната заработка на час). Ова би требало да и овозможи на Федералните резерви (ФЕД) да помести уште една брзина во темпото на зголемување на стапката. Паралелно, на состаноците во декември и Европската централна банка (ЕЦБ) и Банката на Јапонија (БОЈ) се свртеа малку понеповолно. Овие промени имаа значителни импликации за нашите модели со повисока фреквенција за американскиот долар што мора да ги земеме предвид. Ова е првпат индикаторот да сигнализира нагорна пристрасност на EURUSD (или надолна позиција на доларот) од средината на 2021 година.