Растот во САД веројатно ќе биде поголем од остатокот на развиениот свет, што ќе ги зголеми очекувањата за профитабилноста на валутата

Во моментов, тешко е да се најде некој со добар збор за доларот, како некој со лош збор за акциите. Многу се зборува за дефицит на надуеност во буџетот на САД и тековната сметка. Екстремната фискална политика е додадена на екстремната монетарна политика, напиша Ричард Куксон за Блумберг.

Разумните луѓе можеби се прашуваат за инфлацијата и вртоглавите цени на активата, но се чини дека здравиот разум не е многу баран во Вашингтон. Се чини дека Министерството за финансии и Федералните резерви сакаат да отпечатат што повеќе долари. Инфлацијата расте и доларот паѓа. Реалниот принос на државните хартии од вредност, рефлектиран од хартии од вредност индексирани со инфлација (ТИПС), се намалува во текот на минатата година, бидејќи се очекуваше зголемување на инфлацијата. Приносот на петгодишните ТИПС неодамна скоро достигна рекордно ниско ниво од -3%. Така, индексот на доларот пондериран по трговија падна за околу 12% од својот врв минатата пролет и многумина веруваат дека тој дополнително ќе падне.

Иако споделувам дел од овој аргумент, не верувам дека вината е во тековната сметка и буџетскиот дефицит: Тие се факт со години во Соединетите држави. Доларот некогаш порасна и понекогаш падна, но тешко би можеле да ја видите врската помеѓу девизниот курс и движењата на овие дефицити.

Покрај тоа, секогаш ме воодушевува кога луѓето гледаат само на едната страна од равенката – САД – без да гледаат што се случува на друго место. На крајот на краиштата, девизните курсеви се релативни, а не апсолутни цени. Реалните приноси паднаа и во Велика Британија и еврозоната. Петгодишните британски државни хартии од вредност носат и -3% во реална смисла. Иако профитабилноста во Велика Британија падна за помалку отколку во САД, ова мора да се земе предвид, бидејќи европските пазари се дури и неликвидни и изманипулирани од оние преку Атлантикот. Прилично драматичните буџетски дефицити и тековната сметка на Обединетото Кралство не спречија фунтата да расте.

Јас би го поставил проблемот со доларот на поинаков начин. Својот врв го достигна во март минатата година, кога апетитот за ризик беше на дното. Доларот падна нагло, делумно затоа што порано имаше голем недостиг на долари, но ФЕД – со печатење пари и отворање повеќе линии за размена на други централни банки – го претвори недостигот во суфицит. Во исто време, азиските валути полетаа бидејќи економијата во нивниот регион беше во одлична состојба и стоките цветаа.

Покрај тоа, цената на кратката позиција на доларот во однос на земјите и регионите со негативни каматни стапки минатата година нагло падна, бидејќи ФЕД ги намали краткорочните каматни стапки за многу повеќе отколку, на пример, Централната банка на Јапонија или Европската централна банка . Сега чини само околу една четвртина од процентниот поен да се биде во долга позиција на еврото и краткиот долар за три месеци. За јенот не чини скоро ништо.

За која било валута со каматна стапка, трговијата е крал, бидејќи инвеститорите позајмуваат во долари и други ефтини валути и обезбедуваат повисоки релативни каматни стапки. Јужноафриканскиот ранд, на пример, скокна. Дури и турската лира ја поврати својата позиција. Убедливо најпопуларната валута за инвеститорите во доларот е кинескиот јуан, за кој инвеститорите – особено оние со моќ – моментално добиваат скоро 4,5% повеќе долари за три месеци.

Гледано низ оваа призма, мојот долар изгледа потенцијално постабилно. Како што знае секој што управувал со валутно портфолио, вие навистина не сте загрижени за инфлацијата, туку за каматните стапки, кои може да се зголемат во однос на доларот. Иако порастот на краткорочните каматни стапки во САД е слаб од почетокот на годината, очекувањата за повисоки стапки веќе го стабилизираа доларот. Доколку се акумулираат посилни податоци, како што се неодамнешните продажби на мало и цените на производителите (и во двата случаи многу повисоки отколку што се очекуваше), пазарите ќе се обложат дека и ФЕД ќе мора да реагира.

Мислам дека растот во САД ќе биде поголем отколку во остатокот од развиениот свет оваа година, а очекувањата за каматните стапки ќе продолжат да се движат во прилог на доларот.

Следно е апетитот за ризик. Валутите на новите економии имаат силна врска со општите услови на ризик. Кога овие услови се добри, нивните валути се исто така добри. Но, некои од овие стратегии за девизен курс се многу популарни и многумина ќе изгорат кога апетитот за ризик ќе се смири.

Тргувањето веќе не е толку профитабилно како што инвеститорите ја намалија профитабилноста на пазарите во развој. Многу од популарните долги позиции се во валути што тешко би можеле да ги дефинирате како ликвидни. Исклучок може да биде швајцарскиот франк, се чини дека е омилен краток пакет на сите – жива ограда, која обично оди добро во лоши времиња, но што историски им носи големи загуби на оние што го скратиле.