Време е за обложување на пад на американскиот долар бидејќи Федералните Резерви на САД се чини веројатно ќе ги намалат каматните стапки пред крајот на годината, додека нејзиниот колега од еврозоната, ЕЦБ, продолжува да ја затегнува монетарната политика, тврдат стратезите на TS Lombard, во белешката во средата.

Американскиот долар дивееше во 2022 година, искачувајќи се до повеќедецениските највисоки вредности наспроти главните колеги, вклучувајќи го еврото EURUSD, -0,06%, кој се тргуваше под паритет за прв пат во повеќе од две децении, заедно со јапонскиот јен USDJPY, 0,58 % и британската фунта GBPUSD, -0,19%. Индексот на американскиот долар ICE се искачи на 20-годишен максимум во октомври, но оттогаш се повлече за околу 15% и повлече повеќе од 50% од релито од неговиот 6 јануари 2021 година, најниско до највисокото во октомври 2022 година.

Доларот порасна минатата година бидејќи Федералните резерви започнаа опасна серија на зголемувања на каматните стапки, подигнувајќи ја својата референтна стапка од речиси нула на над 4% со низа големи потези во напорите да ја намали инфлацијата. Сега се гледа дека ФЕД го забавува темпото на зголемување на стапката во 2023 година.

Банката на федерални резерви и учесниците на пазарот не се согласуваа околу патеката на стапката, при што креаторите на политиката ги нагласија нивните очекувања за стапката на фондовите на ФЕД, сега на 4,25% до 4,5%, за да надминат над 5% и да останат таму некое време. Пазарите на пари покажуваат дека учесниците очекуваат стапката на федералните фондови да се надмине под тоа ниво и потенцијално да падне пред крајот на годината.

ТС Ломбард рече дека нејзиниот главен економист, Стив Блиц, очекува дека забавувањето на инфлацијата ќе доведе до тоа ФЕД да го прекине циклусот на затегнување од 5%, со зголемување на стапката за четврт поен во февруари, веројатно последен од циклусот. Тој гледа намалување на стапките во тек до средината на годината, бидејќи пазарот се движи кон цената во рецесија, што би извршило надолен притисок врз приносите на Министерството за финансии.
Додека ФЕД ги предводеше централните банки во затегнување на политиката во 2022 година, зголемувајќи ги американските приноси во однос на приносите на глобалните државни обврзници и подигнувајќи го доларот, таа динамика се преврте оваа година, велат стратезите.

Што се однесува до валутниот пар евро/долар, прашањето за инвеститорите ќе се префрли од тоа дали ФЕД ќе ги намали стапките во 2023 година до „колку длабоко“, велат аналитичарите. Европската централна банка, во меѓувреме, најверојатно ќе се придржува до агресивната серија на зголемувања на стапките наведени на нејзиниот состанок за политика во декември.

Сепак, тие додадоа предупредување. „Се чини дека постои ограничување за тоа колку пазарот мисли дека ЕЦБ може да се стегне: колку е повисока терминалната стапка на ЕЦБ што ја цени пазарот, толку повеќе пазарните цени се намалуваат“, велат тие. И бидејќи рецесијата на САД би ја влошила рецесијата во ЕУ, ЕЦБ најверојатно ќе мора да ја следи ФЕД во намалувањето на стапките во одреден момент.