Доларот, кој минатата година беше сигурно засолниште, имаше лош почеток во новата година. Еврото во однос на американската валута достигна највисоко ниво во последните девет месеци, искачувајќи се над 1,08 долари.

Еврото зајакнува и во однос на швајцарскиот франк и повторно е над паритетот. На девизниот пазар јенот порасна во втората половина од неделата, поттикнат од шпекулациите дека Банката на Јапонија во секој момент ќе стави крај на својата ултра лабава монетарна политика поради знаците дека платите растат по повеќегодишна стагнација.

Златото, исто така, доби поттик од поевтиниот долар и изгледите дека ФЕД ќе попушти од покачувањето на каматните стапки, при што цената достигна највисоко ниво од крајот на март по речиси тринеделниот митинг минатата недела.

Поскапеа и суровините, повеќе од благородните метали за седум проценти, па така бакарот во четвртокот достигна седуммесечен врв од 9.240 долари за тон, а алуминиумот и цинкот за повеќе од десет проценти.