На девизните пазари вредноста на американската во однос на кошницата валути во вторникот во текот на претпладневното тргување достигна ново највисоко ниво во пет месеци, бидејќи доларот се смета за побезбедно засолниште за капиталот во неизвесни времиња.

Индексот на доларот, кој ја покажува вредноста на американската во однос на другите шест најважни светски валути, претпладневно се движи околу 106,37 поени, додека вчера во истиот период од тргувањето изнесуваше 106 поени.

Истовремено, курсот на доларот во однос на јапонската валута порасна од вчерашните 153,70 на 154,40 јени, ново највисоко ниво во последните 34 години.

Американската валута зајакна во однос на европската, па цената на еврото се лизна на 1,0610 долари, најниско ниво од ноември, додека вчера во овој момент беше 1,0650 долари.

Цените на нафтата, од друга страна, пораснаа. Цената на барелот на лондонскиот пазар претпладнево зајакна за 0,54 отсто, на 90,60 долари, додека на американскиот пазар цената на барелот порасна за 0,57 отсто, на 85,90 долари.