На валутните пазари, вредноста на доларот во однос на кошницата валути повторно падна минатата недела, втор пат по ред, и падна на најниско ниво во последните пет месеци, бидејќи се очекува намалување на каматните стапки од страна на американската централна банка следната година.

Индексот на доларот, кој ја следи вредноста на американскиот долар во однос на шесте најважни светски валути, минатата недела се лизна за 0,9 отсто на 101,70 поени, а во еден момент падна на 101,42 поени, што е најниско ниво од јули.

Истовремено, доларот ослабе за 1 отсто во однос на европската валута, па цената на еврото достигна 1,1010 долари.

Сепак, доларот порасна во однос на јапонската валута за 0,2 отсто на 142,40 јени.