10-dollarВредноста на доларот во петокот падна во однос на кошницата валути во пресрет на клучниот извештај за вработеноста во САД, кој може да послужи како нова насока за инвеститорите во однос на очекуваното зголемување на каматните стапки. Долар индексот падна за 0,1 проценти на 94,60 поени.

Во првиот квартал оваа година американската валута ослабе за повеќе од 4 проценти во однос на кошницата валути, поради превирањата на глобалните пазари и претпазливите изјави од страна на претседателката на ФЕД Janet Yellen во поглед на временската рамка во која би можеле да ги зголемат каматните стапки во САД.

Доларот во однос на еврото ослабе за 0,1 проценти на 1,1388 $, а по првиот квартал вкупно ослабе за повеќе од четири проценти.

Во однос на јенот доларот падна за 0,4 проценти на 112,17 јени. Доларот во однос на јенот во првиот квартал ослабе за повеќе од 6 проценти, што е негова најголема квартална загуба од 2009 година, а како причина за тоа е кризата на пазарите што значително ја зголеми побарувачката за јенот, кој се смета за традиционално засолниште за богатство во несигурни времиња во економија.

Аналитичарите очекуваат извештајот за вработувањето да покаже дека американските работодавци во март отвориле 205.000 нови работни места. Просечни плати би требало да имаат месечен пораст од 0,2 проценти, после падот од 0,1 проценти во февруари.