Вредноста на доларот продолжи да ослабува наспроти корпата од шесте најважни светски валути на меѓународните пазари во понеделникот, бидејќи инвеститорите чекаа нови глобални економски индикатори и почетокот на сезоната на известување за деловни активности на САД за понатамошно водство.

Индексот на доларот, кој ја покажува вредноста на американскиот долар во однос на другите шест најважни светски валути, во вакви околности падна за 0,2 проценти во однос на затворањето на тргувањето во петокот, на 96.416 поени.

Еврото зајакна за 0,26 проценти на 1,1328 американски долари. Ова продолжи со благо нагорен тренд на цената на еврото од крајот на минатиот месец.

Британската фунта во однос на доларот зајакна 0,2 проценти, на 1,2641 американски долари, близу до рекордот од 1,2668 американски долари, што за кратко го достигна во тргувањето минатата недела.

Цената на австралискиот долар се зголеми за 0,4 проценти во однос на американскиот долар.

Доларот се зајакна малку во однос на јенот, на 106,95 јени, но неговата цена остана близу до нејзиното дводневно ниско ниво од 106.635 јени, по што падна во еден момент од тргувањето кон крајот на минатата недела.

Доларот го заврши тргувањето минатата недела со загуба трета недела по ред, во услови на повисоки откупни валути што инвеститорите ги сметаат за ризични поради умерениот оптимизам за глобалниот економски раст. Веста за развој на лекови и вакцини за „Ковид-19“ е исто така причина за подобрената клима кон преземање ризик, а дополнителен поттик е обезбеден од претходните економски податоци кои покажале закрепнување по престанокот на економските активности, пренесува Ројтерс.