Доларот се искачи на највисокото ниво во речиси три месеци во однос на девет други главни валути во понеделникот, бидејќи трговците ги намалија облозите дека Федералните резерви агресивно ќе ги намалат каматните стапки оваа година, откако новите економски податоци дополнително ги намалија тие шанси.

Доларот се искачи на највисокото ниво во речиси три месеци во однос на девет други главни валути во понеделникот, бидејќи трговците ги намалија облозите дека Федералните резерви агресивно ќе ги намалат каматните стапки оваа година, откако новите економски податоци дополнително ги намалија тие шанси.

Растот на американскиот услужен сектор зајакна во јануари, бидејќи новите нарачки се зголемија и вработеноста закрепна, објави Институтот за управување со снабдувањето (ISM), што укажува на моментум на економски раст од четвртиот квартал кој се прелеа во новата година.

Непроизводствениот PMI на ISM се зголеми на 53,4 од 50,5 во декември, што е повисоко од 52,0 колку што прогнозираа економистите анкетирани од Ројтерс. Читањето над 50 укажува на раст во услужната индустрија, која води повеќе од две третини од економијата.

Податоците додадени на петочниот блокбастер за работни места во САД, известуваат дека далеку ги надминале очекувањата и го принудиле пазарот да ја прилагоди својата перспектива за намалување на стапките, јачината на доларот и колку високите приноси на Министерството за финансии, кои дејствуваат за зајакнување на американската валута, можат да одат.

Приносите на државните трезори почнаа да растат рано во понеделникот, откако претседателот на ФЕД, Џером Пауел, во текот на викендот рече дека американската централна банка би можела да „и даде малку време“ пред да ги намали стапките. Приносите дополнително се зголемија по веста за истражувањето на ISM.

Доларот порасна во однос на сите членки на групата валути Г10 кои се меѓу најликвидните во светот.

Индексот на доларот, кој ја следи зелената валута во однос на шест други главни валути, скокна на 104,60, што е највисоко од 14 ноември и последен пат беше во плус 0,36% на 104,40. Индексот се зголеми за 0,6% во понеделникот, по растот од 0,9% во петокот. Заработи 1,5% во текот на изминатите две трговски сесии и е во темпо на својата најголема дводневна процентуална добивка за околу една година.

Доларот се искачи додека инвеститорите бараат сигурни инвестиции, исплашени од неизвесноста за намалувањето на каматните стапки и регионалните банки.