На азиските берзи цените на акциите благо пораснаа, враќајќи дел од вчерашните загуби, но тргувањето е претпазливо бидејќи централните банки продолжуваат да ги зголемуваат каматните стапки.

Индексот MSCI на азиско-пацифичкиот регион, без Јапонија, околу 7 часот порасна за 0,4 отсто, откако вчера падна за повеќе од 1,5 отсто. Истовремено, индексот Nikkei падна за 0,1 отсто на берзата во Токио, а цените на акциите во Австралија исто така паднаа за 0,4 отсто. Во Шангај, Јужна Кореја и Хонгконг тие се зголемија меѓу 0,1 и 0,5 отсто.

Благиот раст на повеќето индекси главно се должи на корекцијата на цените на акциите по остриот пад од претходниот ден, бидејќи нема нови вести за поддршка на растот на пазарот.

Во Австралија, пак, цените на акциите паднаа бидејќи тамошната централна банка повторно ги зголеми каматните стапки за 0,25 процентни поени. Во последниве недели, пазарите беа поддржани од надежта дека, поради намалувањето на инфлаторните притисоци, централната банка ќе го прекине циклусот на зголемување на каматните стапки. Но, борбата против инфлацијата не е лесна.

На Волстрит цените на акциите вчера паднаа втор ден по ред бидејќи инвеститорите стравуваат дека силниот пазар на труд ќе ја натера американската централна банка да ги подигне клучните каматни стапки на повисоки нивоа од очекуваното. Dow Jones загуби 0,11 отсто, додека S&P 500 се лизна за 0,62, а Nasdaq индексот се лизна за 1 отсто, бидејќи инвеститорите останаа под впечаток на посилни од очекуваните податоци од американскиот пазар на труд.

Во петокот беше објавено дека во јануари бројот на вработени во САД се зголемил за 517.000, додека аналитичарите очекуваа само околу 187.000. Стапката на невработеност, пак, падна на 3,4 отсто, додека се очекуваше да порасне на 3,6 отсто. Овие податоци ги доведоа во прашање пазарните проценки за понатамошно зголемување на каматните стапки од страна на американската централна банка.

Дури и во средината на минатата недела, инвеститорите се надеваа дека ФЕД ќе го забави темпото на зголемување на каматните стапки и дека конечната каматна стапка, односно каматната стапка со која ФЕД ќе го заврши процесот на зголемување на цената на парите , би бил помалку од 5 проценти.

Но, проценките се сменија. Така, сега на пазарот на пари се очекува ФЕД да продолжи да ги зголемува каматните стапки за 0,25 процентни поени и дека конечната каматна стапка може да достигне 5,1 отсто до јули.

„По силниот извештај за вработеноста, инвеститорите треба повторно да ги проценат изгледите за економијата и каматните стапки на ФЕД“, рече Брајан Јакобсен, стратег во Allspring Global Investments. Затоа, инвеститорите чекаат што ќе кажат претставниците на ФЕД во наредните денови, вклучително и претседателот на централната банка Џером Пауел, кој денеска ќе одржи говор на состанокот.

И на валутните пазари вредноста на доларот во однос на кошницата валути порасна втор ден по ред. Индексот на доларот кој ја покажува вредноста на американскиот долар во однос на другите шест најважни светски валути се движи околу 103,45 поени, додека вчера во овој момент изнесуваше 103,05 поени.

Истовремено, курсот на доларот во однос на јапонската валута порасна од вчерашните 131,75 на 132,25 јени. И американската валута зајакна во однос на европската, па цената на еврото се лизна на 1,0740 долари, додека вчера во ова време беше 1,0795 долари.

Цените на нафтата, од друга страна, пораснаа. Цената на барелот на лондонскиот пазар се зголеми за 0,99 отсто, на 81,90 долари, додека на американскиот пазар цената на барелот порасна за 1,05 отсто, на 74,90 долари.