На валутните пазари вредноста на доларот во однос на другите валути повторно порасна минатата недела, втор пат по ред, бидејќи ФЕД нема да ги намали каматните стапки толку брзо како што се очекуваше, додека еврото е под притисок поради политичката неизвесност во Франција.

На валутните пазари вредноста на доларот во однос на другите валути повторно порасна минатата недела, втор пат по ред, бидејќи ФЕД нема да ги намали каматните стапки толку брзо како што се очекуваше, додека еврото е под притисок поради политичката неизвесност во Франција.

Индексот на доларот, кој ја покажува вредноста на САД во однос на шесте најважни светски валути, минатата недела порасна за 0,3 отсто на 105,83 поени.

Истовремено, вредноста на доларот во однос на европската валута се зголеми за 0,1 отсто, па цената на еврото се лизна на 1,0693 долари.

Курсот на доларот порасна и во однос на јапонската валута, за 1,5 отсто, достигнувајќи 159,80 јени, највисоко ниво за речиси два месеца.

Во фокусот на инвеститорите минатата недела беа изјавите на голем број лидери на американската централна банка. Повеќето од нив рекоа дека инфлацијата се уште е над целните нивоа од 2 отсто и дека нема да брзаат со намалување на каматните стапки.

Дотолку повеќе што сите најнови податоци покажуваат дека најголемата светска економија продолжува да расте, што би можело да ја поддржи инфлацијата на покачени нивоа.

Според неодамна објавените проценки, челниците на ФЕД очекуваат само едно намалување на каматната стапка оваа година за 0,25 процентни поени.

Се чини дека ФЕД ќе ги задржи каматните стапки на покачени нивоа подолго од централните банки во Европа. Неодамна Европската централна банка започна циклус на олабавување на монетарната политика, а минатата недела швајцарската централна банка по втор пат оваа година ги намали каматните стапки за 0,25 процентни поени.

Иако британската централна банка (BoE) ги остави каматните стапки непроменети на состанокот минатата недела, се очекува дека лидерите на BoE наскоро ќе ја намалат цената на валутите.