На светските валутни пазари, минатата недела вредноста на американската валута долар порасна, бидејќи по веста за напредокот во развојот на вакцини за Ковид-19, се зајакна тенденцијата на инвеститорите кон поризични инвестиции.

Индексот на доларот, што го покажува движењето на САД кон другите шест најважни светски валути, зајакна минатата недела за 0,6 проценти, на 92,72 поени.

Во исто време, курсот на доларот во однос на јапонската валута скокна за 1,2 проценти, на 104,60 јени.

Американската валута зајакна и во однос на европската валута, па цената на еврото се намали за 0,4 проценти, на 1,1830 долари.

Откако нагло се намали една недела порано, на самиот почеток на минатата година, доларот значително зајакна во однос на јапонската валута, бидејќи се зголеми склоноста на инвеститорите кон поризични инвестиции откако американскиот фармацевтски гигант „Pfizer” и германската биотехнолошка компанија „BioNTech” објавија дека нивните експериментална вакцина против Ковид-19 се ефективни 90 проценти.

Иако испитувањата за вакцини сè уште не се завршени и компаниите сè уште не треба да бараат одобрување, „Pfizer” и „BioNTech” соопштија дека не пронашле никакви безбедносни проблеми и ќе побараат регистрација на вакцините до крајот на месецот.

Благодарение на тоа, цените на акциите на светските берзи драстично почнаа да растат, а сè поризичните инвестиции станаа попривлечни.

Затоа, јапонскиот јен и швајцарскиот франк, кои се сметаат за побезбедни засолништа за капитал во неизвесни времиња, беа под силен притисок.

Сепак, на крајот на неделата, нивните девизни курсеви надоместија дел од загубите.