Долгот на Американците за кредитни картички достигна ново високо ниво, покажуваат податоците на „Bank of New York“. За прв пат во историјата тие надминаа 1 трилион долари.

Во вториот квартал салдото на кредитните картички се зголеми за 45 милијарди долари, или за речиси 4,6%, известува „CNN“, на 1,03 трилиони долари, според најновиот квартален извештај на ФЕД за долгот и кредитот на домаќинствата во Њујорк.

Извештајот, исто така, покажа дека зголемените долгови за кредитни картички и автомобилски заем придонеле за зголемување од 1% на вкупниот долг на домаќинствата до 17,06 трилиони долари за кварталот. Вкупниот долг на домаќинствата скокна за 2,9 трилиони долари од крајот на 2019-та година. Должните салда на Њујоршките федерални резерви се номинални и не се приспособени за инфлацијата.

Овие зголемувања доаѓаат во време кога каматните стапки брзо се искачија на највисоко ниво во последните 22 години, додава медиумот, цитирајќи ја Софија Баиг, економист во „Morning Consult“, која рече:

„Бидејќи каматните стапки се пренесуваат преку федералните фондови до каматата за хипотека и кредитни картички, тоа влијае на обичните потрошувачи. Така, како што каматните стапки растат, станува поскапо да се отплати тој долг, и како што потрошувачите продолжуваат да земаат повеќе долгови, оваа комбинација ќе изврши поголем притисок врз некои домаќинства кои имаат построги буџети“.

Според „Bankrate“, просечната каматна стапка на кредитни картички е на речиси рекордни 20,53%.

Салдото на кредитните картички расте пет квартали по ред, зголемувајќи се со една од најбрзите стапки во последните 20 години, според анализата на Федералните резерви на Њујорк.

„За жал, таа стапка од тука само ќе расте. Она што го поттикнува е инфлацијата, повисоките каматни стапки и генерално зголемените трошоци на живот во 2023 година“, рече Мет Шулц, главен кредитен аналитичар во „LendingTree“, во интервју за „CNN“.

Иако пазарот на труд е силен, економијата расте, а потрошувачката на потрошувачите се зголемува, постојано високата инфлација во комбинација со вртоглаво растечките каматни стапки ги оптоварува потрошувачите – особено оние кои не се меѓу 14-те милиони сопственици на куќи кои ги рефинансирале своите заеми за време на пандемијата, потенцираат од „CNN“.

Во вторникот, „Bank of America“ објави дека повеќе луѓе ги користат нивните кредитни картички поради финансиски тешкотии. Бројот на корисници кои се повлекоа поради тешкотии во вториот квартал нагло порасна во споредба со првите три месеци од годината, достигнувајќи 15.950, што е за 36% зголемување од вториот квартал од 2022-ра година.

И покрај тоа што повлекувањата за тешкотија се направени од мал дел од сите иматели на кредитни планови, тоа е уште еден знак дека може да се појават пукнатини во финансиите на домаќинствата.

„Има многу податоци кои покажуваат дека на луѓето им оди навистина добро, нивниот долг кон расположлив приход е добар, деликвенциите се ниски, невработеноста е мала. Но, тие се и на прагот на нивниот капацитет, по што деликвенциите навистина ќе се зголемат“, вели Шулц.

Според најновиот извештај на њујоршката ФЕД, новите деликвенции продолжуваат да растат од неодамнешните историски најниски нивоа.

Додека стапките на деликвенција на новите хипотеки остануваат под нивоата пред пандемијата, движечките просеци за деликвенции за авто-заеми и кредитни картички се највисоки од првиот квартал на 2018-та година и првиот квартал од 2012-та година, соодветно.

Додека тие се зголемија, тие сè уште не се искачија до точка каде што потрошувачите масовно доживуваат финансиски тешкотии, велат аналитичарите на њујоршката ФЕД, цитирани од „CNN“.

„Досега американските потрошувачи ги издржаа економските тешкотии од пандемискиот и постпандемискиот период“, нагласуваат аналитичарите.

„Сепак, растечките салда може да претставува предизвик за некои заемопримачи, а продолжувањето на исплатата на студентски заем оваа есен може да додаде дополнителен финансиски притисок за многумина“, додаваат аналитичарите.

Исплатата на федералниот студентски заем ќе продолжи во октомври по повеќе од три години пауза поради пандемијата Ковид-19.