Економијата на Украина застана по инвазијата на Русија на почетокот на 2022 година, и иако таа беше неочекувано отпорна околу една година, првичниот шок го принуди Киев да побара замрзнување на долгот на две години за да избегне замрзнување на плаќањата. Тој рок, сепак, истекува во август, оставајќи малку време на Украина да го реструктуира својот долг или претпочитаната опција на владата да обезбеди продолжување за замрзнување на плаќањата на сопствениците на обврзници во услови на закана од неисполнување на обврските.

Напорите за реструктуирање на долгот ќе влијаат само на мал дел од вкупниот должнички товар, главно на надворешно-трговскиот долг на земјата, пишува Ројтерс.

Гарантираниот државен долг на Украина на крајот на април изнесува 152 милијарди долари, покажуваат податоците на Министерството за финансии. Ова е нагло зголемување од почетокот на војната – вкупниот долг на крајот на 2021 година, околу два месеци пред инвазијата, достигна 98 милијарди долари. Од тековниот неподмирен долг, над 70%, или 108,4 милијарди долари е надворешен. Остатокот е внатрешен долг, речиси целиот во форма на локални обврзници кои доспеваат помеѓу 12 месеци и 30 години.

Кои се најголемите доверители?

Меѓународни организации:

Скоро 70 милијарди американски долари надворешен државен и владин долг, или речиси две третини во оваа категорија, се должат на мултинационалните организации и, како и домашниот долг, не се вклучени во напорите за реструктуирање. Од оваа сума, нешто повеќе од 16 милијарди долари се должни на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ). ММФ се подготвува да исплати 2,2 милијарди долари свежи пари за Украина во рамките на тековната програма за заем од 15,6 милијарди долари.

Еврообврзници и обврзници поврзани со БДП:

Долгот кон приватните кредитори наменет за реструктуирање е во форма на еврообврзници и обврзници поврзани со БДП. Еврообврзниците на крајот на април изнесуваат 19,67 милијарди долари, покажуваат податоците на Министерството.

Доспеваат за емисии на обврзници од 11 долари и две емисии на обврзници во евра. Вклучувајќи ја каматата што доспевала во минатото, износот што се должи на еврообврзниците достигна 23,6 милијарди долари, според пресметките на JPMorgan од април. Во напорите за реструктуирање се вклучени и обврзниците поврзани со БДП. Тие беа создадени во реструктуирањето на долгот на Украина во 2015 година, откако Русија го анектираше Крим како „засладувач“ за доверителите. JPMorgan смета дека Украина должи 2,6 милијарди долари според овој инструмент. Мораториумот на долгот според тие инструменти истекува на крајот на август и не е јасно дали доверителите ќе извршат целосна исплата ако дотогаш не биде постигнат договор. Владата во Киев побара од своите приватни меѓународни сопственици на обврзници претходно оваа година да организираат група за повторно преговарање за условите на тие еврообврзници, а разговорите во моментов се во тек. Долг кон земјите доверители Заемите од официјалните доверители Канада, Франција, Германија, Италија, Јапонија, Холандија, Полска, Обединетото Кралство и САД додаваат до 7,5 милијарди долари на товарот на долгот, со нешто повеќе од 5 милијарди долари што ѝ се должат само на Канада. Овие влади го продолжија замрзнувањето до 2027 година. Позајмувања од банките:

Парите на државата кои се должат на заеми или други долгови кон комерцијалните банки додадоа до 1,63 милијарди долари во април, од кои најголем дел (околу 700 милиони долари) беше должен на американскиот агробизнис гигант Каргил. Според делот за државно гаранција, долгот од заеми кон странските комерцијални банки изнесува една милијарда долари, а 830 милиони долари од таа сума ѝ се должат на Експорт-импорт банка на Кина. Долг гарантиран од државата Државната агенција за патишта Укравтодор има државна гаранција од обврзници во вредност од 700 милиони долари, а државниот оператор за пренос на електрична енергија Укренерго има гаранција за обврзници од 830 милиони долари. Сопствениците на обврзници се согласија на двегодишен мораториум на овие две компании, кој исто така истекува за неколку месеци.