Invest North Macedonia по вторпат организира национален штанд за презентирање на инвестициските потенцијали на домашната текстилна индустрија на саемот Munich Fabric Start што се одржува од 3 до 5 септември во Минхен, Германија.

Munich Fabric Startе еден од водечките меѓународни трговски саеми за текстил и додатоци. Повеќе од 1.000 меѓународни добавувачи од 40 земји, вклучувајќи многу реномирани производители на ткаенини и додатоци ќе презентираат околу 1.800 нови колекции во Минхен. Саемот е посетен од повеќе од 20.300 луѓе од цела Европа.

На овогодишниот саем учествуваат девет домашни текстилни компании кои произведуваат машка и женска облека, долна облека и тешка конфекција, како и модна и деловна облека: Astibo Fashion Group, Albatros, Danitex, EAM, Eurosolid, Kuli, Metas, Okiteks и IST Komerc Sanda

„Нашето присуство на овој саем само ја потврдува поддршката што им ја даваме на извозно ориентираните домашни компании со посебен акцент на текстилната индустрија. Овој настан е одлична можност за поврзување на нашите домашни компании со компании од западноевропските земји, со цел да го зголемиме извозот на домашни текстилни производи, како и да се најдат партнери – добавувачи на домашните текстилни компании. Ние и во иднина ќе работиме на обезбедување услови и наоѓање начини за поддршка на растот на извозот на домашните компании од различни таргет сектори “- изјави Арбен Виља, директор на Invest North Macedonia.

Учеството на текстилните компании на саемот е поддржано од Швајцарската програма за поддршка на извозот (SIPPO) и Трговско текстилно здружение – Текстиленкластер.