Турција деновиве привремено го забрани извозот на домати, што дополнително ќе ги зголеми цените кај нас. Нашиот јужен сосед е најголемиот увозник на домати кај нас – од вкупно увезените 75.000 тони овој зеленчук минатата година, 46.000 тони се од Турција.

Турското Министерство за земјоделство и шумарство донесе одлука за ограничување на извозот на домати до 14 април 2023 година. што зафати 11 провинции. Ова го направи неопходно да се преземат мерки за „гаранција за безбедност на храната и стабилизирање на цените“. Загрижувачки е што од петок има забрана за извоз на турски домати, тоа ќе доведе до дополнително поскапување“, коментира денеска за БТВ Цветомир Цеков од Националната стопанска комора „Овошје и зеленчук“, пренесува „24Часа.бг“.

Тој посочи и дека бугарското оранжериско производство во моментов е на минимум поради високите цени на топлинските носачи.

„Нема интраконкурентни цени, а по трасата има препродавачи кои ги зголемуваат цените“, рече Цветомир Цеков.

Според него, краставиците од Грција во моментов на берзите се увезуваат за 3,80 лева за килограм, а доматите од Турција од 1,60 до 2,00 лева, а ако се розеви се и до 3,50 лева за килограм.

„Поради недостиг на соодветна контрола од страна на државата, зеленчукот пристигнува по двојно повисоки цени за крајниот потрошувач“, коментира Цеков.

Тој ги критикуваше контролните органи дека дури сега преземаат мерки за проверка на неправедни трговски практики во продавниците.

„Кога немаш производство, се ќе биде скапо“, коментира Богомил Николов од „Активни потрошувачи“ на тема скап зеленчук.