Европската комисија ги поддржува плановите за воведување на дигиталното евро во следните пет години. Брисел објави дека работи со Европската централна банка за создавање на нов начин на плаќање. Во врска со ова, извршниот потпретседател на ЕК – Валдис Домбровскис – им коментираше на новинарите во средината на неделата дека е убеден во потребата од дигитална валута на заедницата.

Заедничката изјава на ЕЦ-ЕЦБ доаѓа еден ден откако ЕК го претстави нацртот на 19 јануари за начините за зајакнување на меѓународната улога на еврото и ограничување на доминацијата на американскиот долар за изолирање на блокот од финансиски ризици (вклучувајќи ги и санкциите на САД) и прекумерна потпора на светските пазари на доларот. Еден од конкретните чекори во овој проект е воведување на виртуелно евро.

ЕЦБ експериментира со различни опции поврзани со дигиталното евро во својата лабораторија за финансиска технологија и на лето мора да одлучи дали ќе ја лансира и виртуелната единствена европска валута покрај готовината во паричникот на граѓаните. Домбровскис, кој ја предводи трговската политика на Европската унија и ги надгледува економските работи на ЕК, е убеден дека централните банкари на еврозоната се подготвени да го усвојат дигиталното евро.

Иницијативата ужива и политичка поддршка. Министрите за финансии на Еврорегионот долго време се залагаа за дигитална верзија на единствената европска валута за разлика од проектот DIEM, поддржан од Фејсбук и уште 26 други компании, и нивните планови да започнат платежни услуги оваа година. Некои политички играчи, од друга страна, сакаат брза акција за да се израмнат со Кина и другите централни банки, кои се напредни во развојот на виртуелни верзии на нивните валути.

Несомнено, дигиталното евро претставува закана за банките во еврозоната доколку се воведе без вистинските основни карактеристики и заштитни механизми. ЕК ќе работи со ЕЦБ за отстранување на овие пречки, како и за развој на потребната правна рамка. Домбровскис уверува дека двете институции заеднички ќе разгледуваат „широк спектар на политички, правни и технички прашања“, што ќе и бидат доверени на „специјална работна група“.

За Bitcoin, вредноста на Bitcoin базирана на побарувачка, виртуелното евро ќе биде еквивалентно на е-банкнота гарантирана од ЕЦБ. Луѓето ќе можат да плаќаат и разменуваат дигитални пари, како и со нормална валута. Оние што имаат депозити, од друга страна, можат да имаат корист од инвестиции во дигитални евра наместо тековни сметки, кои имаат сериозни давачки за услуги и носат симболичен приход од камата.

Досега Домбровскис не се обврзуваше на роковите за воведување на дигиталното евро. Сепак, Летонецот ја цитираше претседателката на ЕЦБ – Кристин Лагард – која смета дека „период од најмалку пет години е целосно изводлив термин“.