Според британскиот министер за Brexit, наскоро ќе се најде решение

Британскиот министер за Brexit Доминик Рааб рече дека очекува договорот за развод со Европската унија да биде финализиран до 21-ви ноември, објави Блумберг. Цената на фунтата се зголеми веднаш по разговорот.

Во писмото испратено на 24-ти октомври и објавено денес, Рааб вели дека “сериозен напредок” е постигнат во последниве неколку недели, благодарение на дел од новите британски предлози за решавање на прашањето за царинските контроли на ирската граница.

Ова прашање ги попречува преговорите со месеци, но Рааб звучи оптимистички надевајќи се дека ќе се донесе брза одлука. “И покрај нашите разлики, ние не сме далеку од договор за ова прашање”, напиша Рааб пред претседавачот на комитетот за Brexit во британскиот парламент.

“Ќе бидам среќен што ќе покажам докази до комитетот кога договорот ќе биде финализиран и да го очекувате 21 ноември како соодветен датум,

Фунтата се движеше за својот најголем дневен раст од повеќе од три недели, растејќи со 0,6% до 1,2781 фунта по долар по веста.

Но, портпаролот на премиерот Тереза ​​Мај, Џејмс Слајк ја минимизира важноста на коментарите на Рааб. “Јас нема да се мешам со толкувањата што ги правиш за ова”, рече тој. “Ова е преписка што не сум ја видел лично”.

Слак ја задржува линијата дека владите сакаат да се постигнат договор за Brexit што е можно поскоро.

Сепак, коментарите на Рааб се контрадикторни со официјалната позиција на ЕУ, која досега се воздржа од свикување на специјален состанок за да го одобри договорот за Brexit, чија идеја е да се преговара до средината на ноември.