Вжештената инфлација ќе доведе до глобален финансиски колапс, повторно предупредува познатиот економист Нуриел Рубини.

Глобалните финансиски пазари треба да се подготват за период кој ќе биде посериозен од 1970 и 2008 година, смета познатиот економист и професор на Универзитетот во Њујорк.

Тој рече дека централните банки на крајот ќе престанат да ја заоструваат својата монетарна политика пред целосно да се победи инфлацијата.

-Ќе биде грдо, ќе имаме финансиска криза“, предупреди Рубини.

Тој укажа на акциите, кои паднаа за повеќе од 20 отсто оваа година, притисокот во приватниот капитал, заладувањето на недвижностите во САД и намалениот кредитен пазар, каде компаниите ги искористија годините на ниски каматни стапки за да се задолжуваат.

„Инфлацијата нема да се намали доволно брзо затоа што имате негативен шок на понудата“, објасни тој, додавајќи: „Запомнете, кога имате негативен шок на понудата, добивате рецесија и висока инфлација. Нема да добиеме пад на инфлацијата за доволно брзо да отиде до 2%.

Според Рубини, резултатот од сето ова ќе биде период кој ги комбинира најлошото од седумдесеттите и светската финансиска криза.

„Ова е само почеток на болката. Почекајте додека не биде вистинска болка. И тогаш имате голема финансиска институција која може да пукне на глобално ниво, можеби не во САД можеби сега, но секако на меѓународно ниво“, рече тој.

„Има неколку фирми кои се огромни и системски. Можеби ќе имате уште еден Лиман ефект, а потоа ФЕД ќе мора да исчезне. Ќе имате сериозна рецесија и ќе доживеете шок на финансискиот пазар. Тие сигурно ќе исчезнат. “, предупреди економистот.

Рубини стана познат по тоа што ја предвиде финансиската криза од 2008-09 година, а Вол Стрит го нарече „Doctor Doom“.