На овој италијански остров решиле да преземат драстични мерки за да привлечат нови жители во нивните рурални средини.Откако некои делови од Италија веќе решија да ги платат луѓето и на тој начин да ги привлечат, на ист начин почнаа и во Сардинија.

Добрата вест е што не мора еднаш да ги враќате парите што ги добивате, бидејќи тие се наменети да се борат против депопулацијата на руралните области и да обезбедат економски стимулации за постојните жители.

Сардинија е позната по некои од најголемите, најубавите и најчистите плажи во Европа.

Со градови полни со култура, огромен број сончеви денови во годината и еден од најголемите луѓе кои го прославиле својот стоти роденден, тешко е да се замислат многу други места на планетата во кои би било попријатно да се живее.

Сепак, има неколку работи што треба да се завршат за да се добијат парите:

Парите мора нужно да бидат наменети за купување или реновирање куќа, а за да ги исполните условите треба да се населите во општина на Сардинија со помалку од три илјади жители, а потоа на сметката да лежат точно 15.000 евра.

Вкупно за овој проект се предвидени околу 46,5 милиони евра, што ќе биде доволно за најмалку 3.000 домаќинства.