Хрватската народна банка (ХНБ) објави дека е прогласен дводневен мораториум за Сбербанк и дека за тоа време хрватските граѓани и компании ќе можат да располагаат со до 7.280 куни (960 евра) дневно.

Министерот за финансии на Хрватска, Здравко Мариќ изјави дека Владата ќе инсистира пред европските тела да и се даде шанса на земјата да ја санира Сбербанк Хрватска и посочи дека во буџетот има доволно пари за исплата на осигурените депозити на нејзината клиенти во случај на ликвидација.

Во последните денови, Сбербанк во Хрватска се соочува со зголемен притисок од клиентите и барања за предвремено повлекување на заштедите и депозитите, а поради влијанието врз ликвидноста, CNB донесе одлука со која прогласи дводневен мораториум на плаќањата.

Во соопштението на CNB се наведува дека поради руската инвазија на Украина, ЕУ и САД донесоа пакет санкции што имаа брзо и значително влијание врз бизнисот на Сбербанк.

Поради ненадејното нарушување на ликвидноста, Европската централна банка, која директно ја контролира оваа банка, објави дека Сбербанк пропаѓа или најверојатно ќе пропадне, се наведува во соопштението.

Министерот за финансии на владината седница рече дека доколку банката биде ликвидирана ќе се активира системот за осигурување на депозити.

Тој изјави дека до избувнувањето на кризата Сбербанк имала околу 70.000 штедачи во Хрватска, од кои повеќето биле во системот на осигурени депозити од 100.000 евра. Тој, исто така, посочи дека хрватскиот буџет е доволно силен за да го исплати целосно осигураниот штеден влог во рок од седум до десет дена.

Вкупниот износ на овие депозити е 3,82 милијарди куни.