Во наредните денови ќе дознаеме колку сојот Омикрон го затемнува расположението на финансиските пазари во 2022 година.

Новата година започна, но, за жал, нејзиниот почеток не можеше а да не го поколеба омикронската варијанта на коронавирусот. Новиот сој предизвика голем број проблеми за финансиските пазари и економии ширум светот во декември минатата година, кога голем број земји повторно ги заостри мерките во обид да го спречат ширењето на болеста. Сепак, тоа не спречи да се случи традиционалниот „Митинг на Дедо Мраз“ – период кој ги вклучува последните трговски денови од минатата година и првите неколку од новата година. Сега се поставува прашањето дали инвеститорите ќе продолжат да веруваат во Дедо Мраз во првите денови од 2022 година?

Во понеделник ќе се одржи првата редовна трговска сесија за Волстрит од почетокот на новата година, но и за некои европски берзи. Онаа во Токио, Јапонија, сепак нема да работи, но берзите во Шангај и Хонг Конг повторно ќе ги пречекаат нетрпеливите инвеститори. Дополнително, малку по малку сушата на макроекономските податоци неделава ќе биде исполнета со важни статистики.

Еве што ќе следиме во наредните денови

Во понеделник ќе биде објавен индекс на менаџери за набавки за Индија, Јапонија, Кина, Шпанија, Италија, Германија и еврозоната. Дополнително, ќе бидат објавени податоци за продажбата на мало во ноември 2021 година во Хонг Конг. Податоците за увозот и извозот на земјата ќе бидат објавени во Индија. Во Јужна Кореја ќе стане јасно колку поскапе животот и колкава е стапката на невработеност. Друг важен настан во азиско-пацифичкиот регион е одлуката на австралиската централна банка за каматните стапки во јануари 2022 година.

Во вторник податоците повторно ќе бидат главно од Стариот континент – ќе се објавуваат статистики за малопродажбата во Германија, инфлацијата во Швајцарија и Франција, а се очекуваат и податоци за невработеноста во Германија и Шпанија. Во Обединетото Кралство и САД ќе биде објавен Индексот на менаџери за набавки, а Банката на Англија ќе објави и податоци за кредитирањето на приватниот сектор, особено за домаќинствата. Важен и долгоочекуван настан на 4 јануари ќе биде состанокот на Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК).

На последниот состанок на 2 декември 2021 година, ОПЕК + одлучи да се придржува до својот план за дополнителни 400 илјади барели дневно во јануари. Се очекува картелот повторно да го преземе истиот чекор и да не направи промена. „Досега не сум слушнал за какви било потези за промена на курсот“, изјави извор од ОПЕК + цитиран од Ројтерс. Два други извори на ОПЕК +, како и руски извор поврзан со нафтата, исто така потврдуваат дека не се очекуваат промени во договорот.

Индексот на менаџери на услуги во еврозоната ќе биде објавен во среда, вкл. во Италија, Шпанија, Франција, Германија. Во Шпанија ќе има податоци за довербата на потрошувачите, а во Италија – за нивото на инфлација. Во среда ќе бидат објавени традиционалните статистички податоци за резервите на сурова нафта во САД, кои вообичаено ги раздвижуваат пазарите и често го одредуваат расположението на инвеститорите за следниот ден.

Следниот ден ќе стане јасно колку пораснала стоката во производството, како и инфлацијата во Германија, Бразил и во регионот на Токио, Јапонија. Во САД се очекуваат редовни неделни податоци за нови и тековни барања за бенефиции за невработеност.

На последниот трговски ден од неделата Европа повторно ќе биде во фокусот. Во петок ќе има податоци за продажбата на мало, инфлацијата, довербата на потрошувачите, деловната клима, како и очекувањата на потрошувачите за раст на цените на Стариот континент. Во Велика Британија се очекува индексот на менаџери за градежни набавки, додека од другата страна на океанот, а особено во Канада, ќе стане јасно колкаво било нивото на невработеност и вработеност во декември минатата година.