Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) го продаде својот удел од 15 отсто во Ерсте банка Унгарија, повторно на австриската групација Ерсте, објави унгарскиот заемодавател во соопштението.

Трансакцијата ја направи Ерсте Груп единствен сопственик на Ерсте банка Унгарија. Државата Унгарија неодамна го продаде својот удел од 15% во Ерсте банка Унгарија, чија вредност се проценува на 87,5 милијарди Фунти, на Ерсте Груп. Во 2016 година, државата и ЕБОР купија 15 отсто од акциите во Ерсте банка Унгарија како дел од стратешкиот договор, објави СЕЕ.биз.еу.