Европската банка за обнова и развој прогнозира дека ќе претрпи рекордна загуба во 2022 година поради значителниот удар предизвикан од војната во Украина врз нејзините портфолио акции во Русија и Белорусија, објави Ројтерс повикувајќи се на претседателката на ЕБОР, Одил Рено-Басо.

Банката имаше околу 1 милијарда долари во своето портфолио фокусирано на Русија и Белорусија пред Русија да ја започне својата целосна војна против Украина. Ова портфолио е „целосно обезбедено“, според Рено-Басо, којa зборуваше за Ројтерс на маргините на годишниот состанок на Светскиот економски форум во Давос на 19 јануари.

Според шефицата на ЕБОР, рекордната загуба ќе следи по рекордната добивка што банката ја доживеа претходната година.

Банката е посветена да испрати 3 милијарди евра во Украина до крајот на оваа година, рече таа. Украина веќе доби дел од оваа рата во износ од 1,7 милијарди евра минатата година.