Акционерите на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) се согласија да го зголемат капиталот на банката за 4 милијарди евра, што ќе овозможи двојно зголемување на износот на кредитите за Украина. ЕБОР веќе е најголемиот институционален инвеститор во украинскиот корпоративен сектор и позајми околу 3,7 милијарди евра од инвазијата на Русија во февруари 2022 година. За споредба, годишните предвоени нивоа на заеми за Киев беа 1 милијарда евра.

Поголемиот дел од заемите беа за итни финансирања за да се помогне во обновата на виталната инфраструктура, вклучително и електричната мрежа на земјата погодена од руски ракети и беспилотни летала, и за изградба на железнички центри за да се олесни извозот за Европската унија.

Зголемувањето на капиталот, кое ЕБОР ќе го објави до 19 декември, ќе овозможи годишното финансирање на Киев да достигне 3 милијарди евра по целосното закрепнување на активностите за реконструкција, рече претседателот на институцијата Одил Рено-Басо. Тогаш Украина ќе има удел од 20% од вкупното банкарско кредитно портфолио.

„Моментот е од витално значење за Киев. Руските власти трубат дека поддршката за земјата од меѓународната заедница се лади. Но, зголемувањето на нашиот капитал, масовно поддржано од акционерите, покажува дека оваа поддршка е непоколеблива“, коментира Рено-Басо за „Фајненшл тајмс“. Таа, исто така, истакна дека крајот на војната не е на повидок и пријателите на Украина сега го насочуваат своето внимание не на долгорочното закрепнување на земјата, туку на стабилизирање на нејзината економија за време на конфликтот и на нејзините потреби во краток временски период. и среден рок.

ЕБОР, чии акционери се земјите од Европската унија, Велика Британија и САД, не обезбедува буџетска поддршка за владите, па со зголемувањето на капиталот нема да се пополни дел од дефицитот што остана отворен по американскиот Конгрес и Брисел. не ги одобри пакетите за помош, односно 60 милијарди американски долари долари и 50 милијарди евра. Сепак, Рено-Басо смета дека е исклучително важно да се има „регуларност и предвидливост“ во странската помош за Украина за да може владата да плаќа плати и пензии за поддршка на домашната потрошувачка. Според госпоѓата, „цената да не се поддржи земјата ќе биде повисока од финансиската помош“. Управниот директор на Меѓународниот монетарен фонд, Кристалина Георгиева, минатата недела истакна дека Украина е само неколку месеци од правење драстична корекција во управувањето со својата економија.

ЕБОР финансира државни претпријатија, како што се украинскиот мрежен енергетски оператор Укренерго и националната железничка компанија, за кои инаку би било потребно владино финансирање. Банката исто така ги поддржува бизнисите во земјата преку шеми за споделување ризик со други заемодавачи и финансирање на мали и средни компании. Целта е да се има одржлив економски раст кој ќе ги зголеми даночните приходи на Киев и ќе ја намали зависноста на Украинците од странска помош.
Renault-Basso ја пофалува „неверојатната“ стабилност на украинскиот приватен сектор. По пад од речиси една третина во 2022 година, економијата на земјата е на пат да постигне раст од 4,5 отсто и покрај руските напади врз енергетската мрежа и логистиката. А средствата од ЕБОР, насочени кон „реалната економија“, ја дополнуваат „буџетската поддршка што Украина ја добива од ММФ, ЕУ и САД“.

Покрај заемите, европскиот заемодавач советува и за политиката на модернизирање на украинските закони за корпоративно управување за државните претпријатија, за што се потребни независни одбори и стручни директори. И Киев и земјите што го поддржуваат сакаат сигурен план за победа.