Европската централна банка ја зајакнува својата контрола врз кредитниот ризик врз европските банки, пишува Блумберг.

ЕЦБ и националните пазари ги повикуваат заемодавателите, вклучително и БНП Парибас С.А., Сосиете eraенерал СА и Дојче Банк АГ, за повеќе информации за нивното кредитирање во компаниите во 2020 година.

Десет најголеми заемодаватели во Европа можеби издвоија уште 15 милијарди долари за ризични кредити во четвртиот квартал, проценуваат аналитичарите. Спротивно на тоа, многу од најголемите американски банки го зголемија својот профит во текот на периодот, ослободувајќи резерви направени на почетокот на годината.

ЕЦБ презема низа активности за да се осигура дека тампоните на капиталот на банките се доволно силни за да издржат сериозни економски шокови. Иако продолжува да ги ограничува дивидендите и бонусите, ЕЦБ ги разгледува и построгите побарувања за капитал за банките кои не управуваат соодветно со своите финансиски ризици.

„Економското закрепнување на еврозоната едноставно забави, но не излезе од шините поради новите ограничувања против пандемијата и неизвесноста во врска со процесот на вакцинирање“, рече неодамна претседателката на ЕЦБ, Кристин Лагард.

„Патувањето изгледа малку одложено, но не излетано од шините“, рече Лагард за време на видео-конференцијата на Светскиот економски форум во Давос, Швајцарија, велејќи дека фокусот е „сепак да се премине овој мост за закрепнување“.

„Секогаш ќе се надеваме дека 2021 година е година на закрепнување, но во две фази и очигледно е дека првата е сè уште предмет на многу високо ниво на несигурност“, рече Лагард.

Како дел од економското олеснување, Лагард објави дека ЕЦБ ќе ги одржува условите за финансирање „на подолг временски период“ за да обезбеди широк пристап до достапно финансирање и да помогне во надминување на пандемиските ефекти.