Европската централна банка (ЕЦБ) предупреди дека бавното темпо на вакцинација против Ковид-19 во некои делови од светот може да ја загрози финансиската стабилност, иако економското закрепнување веќе е во полн замав.

Тековното економско закрепнување со одржлива деловна активност во еврозоната „намали многу од нашите најлоши стравови од економски недостиг и зголемен ризик од неисполнување на кредитите“ по Ковид-19, соопшти институцијата во својот полугодишен извештај објавен денеска.
Сепак, ризиците поврзани со пандемијата не исчезнаа целосно, главно поради фактот што напредокот во процесот на вакцинација продолжува да биде бавен во голем број региони ширум светот, рече потпретседателот на ЕЦБ Луис де Гиндос во преамбулата на документот. , цитиран од АФП.
Вирусот продолжува да се шири и има нов скок на бројот на нови инфекции во Европа. Во Германија денеска се пријавени рекордни 52.000 случаи на Ковид-19, а Франција вчера ја премина бариерата од 20.000.

Со оглед на нефункционалноста на пазарот на трудот и побарувачката, „пандемијата останува еден од главните ризици за идниот економски раст“, ​​предупредува ЕЦБ.

Сликата за економските закани во документот е надополнета со притисокот врз глобалните синџири на снабдување и зголемувањето на цените на енергијата, кои исто така претставуваат предизвик за изгледите за инфлација – стандард на кој ЕЦБ се потпира при поставувањето на својата монетарна политика.
Франкфуртската институција предупреди и на „рог на изобилство“ на некои пазари поради вреднувањето на финансиските средства и недвижен имот. Овие сектори се изложени на ризик од прилагодување бидејќи компаниите и јавните финансии известуваат за повисоки нивоа на задолженост по пандемијата.
Ваквите „меурчиња“ се парадоксално поврзани со дарежливата и евтина монетарна политика што ЕЦБ ја спроведува со години за поддршка на економската активност.

По завршувањето на конференцијата на ОН за климата минатата недела, ЕЦБ повика на конкретна и соодветна акција за климатските промени за да се ограничат ризиците за финансискиот систем.