Граѓаните на еврозоната се поканети да помогнат во изборот на теми за првата промена на формата на банкнотите повеќе од две децении по воведувањето на еврото. Релевантната анкета беше лансирана вчера од ЕЦБ и ќе трае до крајот на август. Тоа им дава можност на учесниците да изберат помеѓу седум теми во каталогот, од реки до птици, од европска култура до европски вредности.

Во својата објава, претседателката на ЕЦБ, Кристин Лагард, нагласи дека Банката „сака Европејците да се идентификуваат со дизајните на банкнотите на еврото и затоа ги повикува да преземат активна улога во изборот на нова тема“. Седум теми се во потесниот избор, од реки до птици и од европската култура до европските вредности. Седумте теми на списокот се: 1) птици, слободни, издржливи и инспиративни, 2) европска култура, 3) европски вредности како што се рефлектираат во природата, 4) иднината е ваша, 5) раце кои изјавуваат дека заедно ја правиме Европа, 6 ) нашата Европа и ние и 7) реките, водата на животот во Европа. Дизајните на банкнотите се чувствително прашање во 20-члената еврозона, oбјави Катимерини.

Досега, сликите на мостовите и портите беа претставени во многу општи форми кои не можеа да се идентификуваат со национални симболи или знаменитости. Долгиот процес на репрограмирање на валутата, кој исто така предвидува прилагодување на вградените заштитни мерки, е објавен од 2021 година. Следната година раководителите на Банката ќе изберат тема врз основа на преференциите изразени од јавноста, а потоа ќе биде објавен конкурс за дизајн на оваа тема. Конечната одлука за дизајните што ќе се испечатат на новите ноти се очекува да биде позната во 2026 година.