ЕЦБ ги намалува стапките за 25 базни поени, но избегнува да дава какви било насоки за понатамошни намалувања.

Тие го направија тоа. Европската централна банка штотуку го објави веројатно најдобриот телеграфски почеток на циклусот на олеснување досега. Како што се очекуваше, ЕЦБ ги намали каматните стапки за 25 б.п., со што стапката на депозити се спушти на 3,75%.

Денешната одлука е единствена на многу начини. Не само што е еден од ретките пати кога ЕЦБ прави пресврт во монетарната политика пред ФЕД, туку е и првпат ЕЦБ да започне да ги намалува стапките по затегнувачки циклус без да се соочи со рецесија или криза. Всушност, ако не беше многу гласната комуникација од февруари, најновите макро податоци лесно можеа да оправдаат нова пауза на денешниот состанок. Неодамнешното зголемување на растот на платите и инфлацијата, како и економијата што добива одреден позитивен моментум би биле силни аргументи против намалувањето на стапката. Всушност, се чини дека ЕЦБ ги намали стапките не толку затоа што мораше, туку едноставно затоа што едноставно можеше.

Она што покажува намалувањето на стапката е промена во самата ЕЦБ: ЕЦБ ја врати довербата во сопствените способности за прогнозирање и добива доволно утеха од бенигната прогноза за инфлација од втората половина на 2025 година наваму за да го оправда намалувањето на стапките. Тоа е како Астерикс и неговата волшебна напивка. Во овој поглед, забележливо е што најновите проекции на ЕЦБ покажуваат благо нагорна ревизија на прогнозите за инфлацијата за 2025 година на 2,2%.

-Одеднаш, прогнозите што ги разоткри и ги доведе во прашање самата ЕЦБ во изминатите неколку години, повторно станаа моќни и влијателни. Нема ништо лошо во тоа, а одлуката за намалување на каматните стапки, исто така, означува обид повторно да стане вистинска централна банка која гледа напред. Можеби тоа е подобро отколку несигурна институција преокупирана со податоци кои изгледаат наназад, но и ризична, бидејќи лепливата инфлација и тековните притисоци на платите лесно можат да докажат дека прогнозите на ЕЦБ наскоро повторно се погрешни, велат експертите на ING bank.