Без никакво радикално размислување на хоризонтот, ќе се појават национални банкроти, што неизбежно ќе доведе до нови шпекулации за колапс на еврото.

Претставници на Европската централна банка (ЕЦБ) ја поминаа последната недела негирајќи ги гласините дека можат да бидат убедени да простат огромни долгови, пишува електронското издание на Политико.еу.

Сепак, централната банка на еврозоната не успеа со овој предизвик и веројатно нема да успее. Ова прашање нема да исчезне се додека Европејците не започнат да примаат вакцини за коронавирусот, со што се надеваат дека ќе се стави крај на пандемијата и ќе ја спасиме економијата.

Аритметиката е брутално едноставна, само треба да ги разгледате предвидувањата на Европската комисија (ЕК). Податоците од овој месец сугерираат дека тригодишното масовно државно позајмување за покривање на даночниот недостаток, заедно со зголемените социјални и здравствени трошоци, ќе остави некои влади со долгови поголеми од она што можат да го издржат, според економијата.

До крајот на 2022 година. Долгот на Шпанија ќе се зголеми на 124 проценти од бруто домашниот производ, на Италија на 165 насто и на Грција на 195 проценти. Идејата дека овие земји, сите со опаѓање на работоспособно население и хронични проблеми со продуктивноста, никогаш нема да излезат од стапицата за долгови која е се потешко да се кредитира.

Без никакво радикално размислување на хоризонтот, ќе се појават национални банкроти, што неизбежно ќе доведе до нови шпекулации за колапс на еврото. Темата се крчка барем од пролетта. Во тоа време, веќе беше јасно дека коронавирусот и придружните блокади не само што ќе ја уништат економијата на краток рок, туку ќе остават и долгорочни лузни. Дури и Германија очекува буџетски дефицит од близу 100 милијарди евра следната година.

Идејата за откажување на долгот доби нова популарност во последните неколку недели поради комбинација на околности. Првото соопштение дека американските и германските компании развиле вакцина ефикасна против КОВИД-19 им овозможи на политичарите да размислат. Тој би можел да биде мотивиран токму од фактот дека, за да ја пржи главата на ЕЦБ, Кристин Лагард, во сопствениот сос, претседателот на Европскиот парламент (ЕП), Дејвид Сасоли, коментира за „Ла Република“ дека простувањето долгови е „интересна хипотеза за работа“ и се согласува со основниот принцип на одржливост на долгот “.

Потпретседателот на ЕЦБ, Луис де Гвиндос, веднаш ја отфрли идејата. Сепак, ова не ја спречи Лагард да биде подложена на низа прашања во четвртокот, најмногу од италијанските европратеници, колку што е подготвена да се спротивстави на таквата идеја. Одговорот на Лагард беше звучно „не“: „Не си го поставувам ниту прашањето. Тоа е толку едноставно, бидејќи што било во оваа насока едноставно би било кршење на договорот за ЕУ ​​“.

Што вели зделката, сепак? Членот 23 гласи: „Пречекорување или кој било друг вид кредитно олеснување кај Европската централна банка или кај централните банки на земјите-членки (во натамошниот текст„ национални централни банки “) во корист на институциите, телата, канцелариите или агенциите на Унијата, централните влади, регионалните влади, , локалните или други јавни власти, други тела регулирани со јавно право или јавни претпријатија на земјите-членки се забранети, како и директното купување од страна на Европската централна банка или националните централни банки на должнички инструменти “.

Ова остава доволно слобода на инвентивните мислители од областа на парите да започнат. Во априлскиот пост на блогот од поранешниот економист на Ситигруп, Вилем Буитер и Сони Капур од истражувачкиот центар „Ре-Дефинирај“, се вели дека не постои изречна забрана за таканаречените пари на хеликоптерот – пари создадени од централната банка и дистрибуирани директно на граѓаните.

Во тоа време, Капур и Буитер препорачаа еднократниот трансфер од централните банки до владите со околу 20 до 30 проценти од БДП да биде „единствената и најдобрата макрополитика за борба против кризата КОВИД-19“.

Во меѓувреме, главниот економист на ЕЦБ, Филип Лејн, се чини дека ја насочи дискусијата во друга насока. Откако категорично отфрли мерка како простување на долгови, тој додаде: „Освен ова прашање, мислам дека секој дел од политичкиот свет, граѓанското општество и финансискиот систем мора да сносат последици од ниските каматни стапки. Трошоците за издавање на долг се многу ниски, што ги намалува трошоците за сервисирање на долгот. ‘

Некои економисти долго време тврдат дека високиот долг е помалку важен за одржливоста отколку трошоците за сервисирање на истиот. Комисијата исто така го бранеше овој аргумент кога се обиде да го убеди Меѓународниот монетарен фонд да се приклучи на вториот грчки пакет за спас, кога Лагард беше управен директор на Фондот.

Лејн е толку сигурен што верува дека централните банки може да ги задржи каматните стапки ниски за многу долго време. Ова го елиминира ризикот дека должниците ќе мораат да рефинансираат по се повисоки каматни стапки пред да станат доволно силни. Наглиот пораст на пазарните каматни стапки се чини неверојатен, бидејќи основната инфлација сега е само 0,2% во последната година, но не може да се исклучи.
Проблемот, како што напиша макроекономскиот стратег на ТС Ломбард Дарио Пуркинс минатата недела, е што повеќето можности што се уште им се на располагање на централните банки, се движат опасно на територијата на фискалната политика, ефикасно прераспределувајќи ги средствата и прераспределбата на средствата. Ова е табу што повеќето креатори на монетарна политика претпочитаат да не го кршат.

Претседателот на Бундесбанк, Јенс Вајдман и други веќе го критикуваа квантитативното олеснување, а Лагард сигнализираше натамошно проширување на активностите за купување обврзници на ЕЦБ во декември. „Централните банки не сакаат да навлезат подлабоко во квази-фискалниот простор“, рече Пуркинс. „Многу поверојатно, тие би избрале службени лица да го дадат потребниот стимул“, додаде тој.

Со фондот за обновување од 750 милијарди евра, кој во моментов е заложник на Полска и Унгарија во преговорите за буџетот на ЕУ, и со ЕЦБ под притисок да обезбеди значителни стимулации, централната банка на еврозоната ќе биде принудена повторно да дефилира.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк