Очите на светската финансиска јавност денеска ќе бидат насочени кон Франкфурт. Одборот на гувернери на Европската централна банка се очекува да одобри ново зголемување на каматите, па финансиските аналитичари очекуваат намигнување, но такво ќе следи во септември. Дури и во јуни, веројатноста да ја изгубат контролата поради неконтролирана инфлација беше голема. И во последните неколку недели, се вртат податоци за заладување на економијата, а со тоа ги зајакнаа шпекулациите, но ЕЦБ би можела барем привремено да престане да ги зголемува каматните стапки.

„Само да се смири растот е премалку за трајно намалување на инфлацијата до степен да не се пренесе на инфлаторните очекувања, а исто така ситуацијата на пазарот на трудот не го оправдува запирање на зголемувањата“, вели Игор Мастен, професор на Економскиот факултет во Љубљана, кој сепак оценува дека септемвриски поход нема да има, анализира Н1 Словенија.

Европската централна банка (ЕЦБ) со брзиот пораст на каматните стапки – за едно лето пораснаа за четири процентни поени и моментално се највисоки во последните 22 години – го стопира кредитирањето и економската активност во европските земји. Вчера Централната банка ги објави податоците дека во јуни летниот раст на обемот на кредити на компаниите во еврозоната повторно забавил, од четири отсто во мај на три отсто. Ден претходно ги објави резултатите од анкетата меѓу банкарите, кои покажуваат дека побарувачката за кредити од компаниите во вториот квартал е намалена за 42 отсто во однос на истиот период лани. Ова е најниско во последните две децении, откако ЕЦБ го спроведе истражувањето (во него моментално учествуваат 158 деловни банки во евра). Упадот е многу поголем од очекувањата на банката, соопшти ЕЦБ.