Банките во еврозоната мора да бидат внимателни во несигурно опкружување, изјави претседателот на надзорниот одбор на Европската централна банка (ЕЦБ), предупредувајќи на знаци на проблеми во имотот на големите кредитори.

„Веќе има јасни индикации дека квалитетот на имотот на значајните институции почнува да се влошува“, рече Клаудија Бух, според текстот на говорот што ќе го одржи на состанокот во куќата на еврото во Брисел, пренесува Хина. До крајот на 2022 година, учеството на нефункционалните кредити во вкупните банкарски кредити речиси континуирано се намалуваше, а од 2023 година повторно благо се зголеми, иако остана на ниско ниво, забележува Бух.

Неодамна супервизијата на кредитниот ризик се фокусираше на „чувствителни сектори“ како што е секторот на комерцијални недвижности, кој се соочува со проблеми поради високите финансиски и градежни трошоци.

„Моделот на банкарски заеми за компаниите за недвижнини имплицира дека зголемувањето на трошоците за финансирање може да го удвои уделот на заемите на компаниите загубари до дури 26 проценти“, пресмета ЕЦБ во извештајот објавен на крајот на минатата година. „Портфолијата на комерцијални недвижности во банкарските средства се релативно ограничени, што значи дека тие веројатно сами по себе нема да доведат до системска криза, но во случај на стрес на поширокиот пазар, тие би можеле да играат улога на значаен „засилувач, “, предупредија тие.

Банките денес се „подобро капитализирани и поотпорни отколку пред 10 години, кога беше основана банкарската унија“, нагласи Бух во текстот на говорот, но нема простор за опуштање.