Ова може да се смета како ран знак дека влошувањето на економските перспективи, исто така, почна да влијае и на кредитирањето

Растот на корпоративните кредити во еврозоната забави во октомври, според податоците на Европската централна банка (ЕЦБ).

Ова може да се смета како ран знак дека влошените економски изгледи почнаа да влијаат и на кредитирањето, објави Ројтерс.

На годишна основа кредитите за компаниите се зголемуваат за 3,9 отсто во октомври, што е најбавното темпо на нивниот раст од мај наваму, откако во септември тој го достигна своето највисоко ниво од крајот на финансиската криза наваму. Тогаш кредитниот раст достигна 4,3%.

И покрај овие резултати, ЕЦБ, најверојатно, нема да ја прекине програмата за купување обврзници за 2,6 трилиони евра на крајот на декември и да ги зголеми каматните стапки за прв пат од 2011 година.

Гувернерот на ЕЦБ Марио Драги во понеделникот изјави дека “постепеното забавување е нормално”, и како делови од него можат да се прикажат само како привремени феномени, што значи дека банката ќе продолжи да се придржува кон својот план.

Во исто време, растот на кредитите на домаќинствата достигна 3,2%, покажуваат податоците на банките.

Зголемувањето на готовината во оптек во еврозоната се забрза дури откако ЕЦБ го намали купувањето на обврзници.