ФРАНКФУРТ ( Ројтерс ) – Политичарите на Европската централна банка дебатираа за ризикот кој ултра ниските каматни стапки го претставуваат за банките кога се состанаа во март и одлучија да го запрат намалувањето на каматните стапки до следната година, покажаа извештаите од состанокот.

Стравувајќи од силно забавување на економскиот раст, ЕЦБ го повлече курсот минатиот месец, одолговлекувајќи го планираното зголемување на каматните стапки до 2020 година и давајќи им на банките нов пристап до ултра евтино позајмување од централната банка.

“Беа изразени загрижености дека со текот на времето ефектите од постојано ниските стапки би можеле да ги намалат каматните маржи на банките и профитабилноста, со негативни ефекти врз посредувањето на банките и финансиската стабилност на подолг рок”, се вели во извештаите на ЕЦБ во четвртокот.

Дури и додека банката сé уште ги разоткрива деталите за нејзината нова шема за кредитирање на банките, претседателот на ЕЦБ, Марио Драги, веќе ги зголеми изгледите за уште поголем стимул, велејќи дека зголемувањето на стапката би можело да биде одложено уште повеќе и може да има помош за банките да ги ублажат несаканите ефекти од негативните каматни стапки.

Извори за Ројтерс од ЕЦБ персоналот изјавија дека проучувале нови нивоа на депозитните стапки, со што би можело да им се даде на банките некои олеснувања .

Додека таков систем би сугерирал дека стапките ќе останат ниски  уште долго, анализите посочија дека креаторите на политиката веќе очекуваат нормализација на политиката.

Навистина, утврдувачите на стапката тврдеа дека инфлацијата сега ќе потрае уште подолго за да се зголеми до целното ниво на ЕЦБ, со оглед на распространетата неизвесност и проекциите за раст се уште се изложени на ризик да бидат “оптимисти”, дури и откако беа скратени неколку пати.

“Слабоста во растот се испостави за подолготрајна отколку што претходно се очекуваше”, рече ЕЦБ. “Проекциите подразбираат побавно приспособување на инфлацијата кон ценовната стабилност на ЕЦБ.

Сепак, повиците  на креаторите на политиките, да се стимулира тајмингот на првото зголемување на стапката по првиот квартал во 2020 година, беа отфрлени, а други предупредуваат за ризикот од претерано мешање на политиката предалеку во иднината.

Проблемот на ЕЦБ е дека економскиот раст драстично забавува без знаци за враќање кон посакуваните стапки, заканувајќи се да „се заборават“ годините на невиден монетарен стимул.

Забавувањето, влошено со неизвесноста на Брексит, исто така може да ја открие ранливоста на ЕЦБ, бидејќи исцрпе голем дел од „огненото“ оружје, а нејзините неколку останати алатки се претежно непроверени и немаат моќ да се справат со увозот на економска слабост од странство.

Креаторите на политиката тврдеа дека растот не мора нужно да се врати на потенцијалот на подолг рок, а неизвесноста може да биде попросторна отколку што се очекуваше.