Зголемените каматни стапки на пазарот го одразуваат почетокот на закрепнувањето, но според сите аналитичари се предвреме насекаде и особено во Европа

Со забрзувањето на вакцинациите за Covid-19, некои се загрижени дека луѓето ќе ги напуштат безбедносните мерки и ќе започнат да ја прифаќаат можноста за повторување на инфекцијата премногу лесно пред крајот на пандемијата. Ваквите стравувања од погрешен економски оптимизам ги прогонуваат централните банкари – особено во еврозоната, пишува ФТ во својата анализа.

Зголемените каматни стапки на пазарот го рефлектираат она што е фундаментално добра вест: дека економијата е на почетокот на силното закрепнување (или барем условно ослободување, дека ризикот од пандемија е значително намален).

Ова може да биде прерано насекаде, но особено во континентална Европа, каде зголемувањето на приносот на обврзниците делумно се излева од американските пазари како одговор на огромниот фискален стимул што американскиот претседател Џо Бајден го протурка низ Конгресот.

Кјара Зангарели, аналитичар во „Номура“, вели дека иако номиналните приноси на европските обврзници остануваат ниски, неодамнешниот пораст е „забележителен“. . „Наспроти позадината на продолжените блокади во повеќето земји, бавната вакцинација и зголемувањето на инфлацијата, главно од привремени причини“.

Членот на Извршниот одбор на Европската централна банка (ЕЦБ) Фабио Панета предупредува дека „веќе гледаме непожелно влијание од зголемувањето на приносот на американските обврзници и тоа е во спротивност со нашите домашни изгледи и е штетно за нашето закрепнување“. Ефективното затегнување на условите на финансискиот пазар од декември, кога ЕЦБ последен пат ја смени својата позиција, „е непожелно и мора да се спротивстави“, додаде тој.

Аналитичарите соодветно го забележуваат логичното значење: полабава монетарна позиција за да се компензира заострувањето на финансиските услови. „Панета експлицитно повикува на дополнителни мерки за намалување на приносот на обврзниците“, рече Фредерик Дукроза, стратег на Пикет.
Панета претставува и долгорочен предизвик за своите колеги. Во својот говор, тој ги истакна набудувањата кои наликуваат на оние што ги објавија политичарите на Федералните резерви пред да преминат на поагресивна стратегија за монетарна политика минатата година. Според него, претходната криза покажа „дека е тешко да се подигне динамиката на инфлацијата без да се тестира потенцијалот на побарувачката подинамично“ – жаргон за одржување на стапалата на гас-педалата се додека цените не се зголемат јасно.

Според Панета, „економијата под висок притисок помага да се реапсорбираат работници со пониска квалификација на пазарот на трудот [како и] за да се зајакнат деловните инвестиции“. Со други зборови, тој верува дека агресивно туркање на побарувачката кон потенцијалот на економијата може само да помогне во зголемување на тој потенцијал.

Ваквите забелешки ги одразуваат лекциите што ги научија поранешната и сегашната претседателка на Федералните резерви Џенет Јелен и Џером Пауел од последниот циклус. Оваа еволуција во размислувањето во голема мера објаснува зошто американскиот еквивалент на ЕЦБ сега е помалку загрижен за прегревање и ветува толерирање на над-целната инфлација по период на недостиг.

Таквиот фокус на Панета ќе ги насочи внатрешните дискусии во тековниот преглед на политиката на ЕЦБ во иста насока.

Пандемијата и широко распространетата загриженост дека ќе го обележи снабдувачкиот капацитет на економијата, ги прават овие аргументи поитни. Политиката не треба да ги прифаќа трајните карактеристики како реалност што наметнува нови ограничувања во снабдувањето, туку експлицитно да ги тестира тие ограничувања.

Зангарели предупредува дека постои „голема поделба на членовите во ЕЦБ“. На краток рок, таа смета дека „тие мора да реагираат“ на „неоправданиот“ пораст на приносот на обврзниците. Ова може да ја приближи централната банка на еврозоната до нешто од што всушност се откажа: насочување кон специфични нивоа на приноси на обврзници или „контрола на кривата на приносот“.

Панета повикува на „закотвување“ на приносот на обврзниците. „Она што тој го рече е многу слично на тоа како може да изгледа контролата на кривата на принос“, рече Зангарели. Ова може да доведе до интересни дебати. За инвеститорите, сепак, акцијата е поважна од зборовите.