Европската централна банка (ЕЦБ) ќе открие пакет за стимулирање во септември што може да ги надмине високите очекувања на инвеститорите, изјави поранешниот комесар на Европската унија и сега гувернер на Финската Централна банка, Оли Рен, за Вол Стрит Журнал.

Наводно, Рен објавил дека пакетот мерки може да вклучува откуп на обврзници и намалување на каматните стапки.

Како што споменавме порано, по состанокот во јули на Управниот совет на ЕЦБ, стана јасно дека ЕЦБ навистина размислува да ја засили својата нето откупна активност на државните обврзници во рамките на програмата Квантитативно Намалување (QE).

Акцентот е „нето“: заклучно со јануари оваа година, ЕЦБ веќе не генерира дополнителни пари за да купи одредена сума еврообврзници секој месец (и со тоа го преплавува пазарот со ефтини пари), но повторно ги инвестира вот главницата на веќе купените обврзници и ќе – како што е кажано повеќе пати – продолжи да го прави тоа, „дури и по датумот на кој клучните каматни стапки на ЕЦБ почнуваат да растат“.

Ова се очекува да потрае некое време бидејќи првата можна мерка подразбира намалување на една од клучните каматни стапки на ЕЦБ наместо зголемување.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк