Дојче банка ја избегнува казната затоа што ги известила европските власти за договорот!

Европската комисија (ЕК) воведе финансиски санкции против Bank of America Merrill Lynch, Crédit Agricole и Credit Suisse во износ од 28,5 милиони евра за учество во картел на пазарот за суверени, наднационални и агенциски (ССА) обврзници деноминирани во долари . Во договорот учествуваше и Дојче банка, но институцијата избегна санкција од 21,5 милиони евра затоа што тоа го пријавила договорот пред европските власти, се вели во соопштението од Брисел.

За кршење на пазарните практики, ЕК ги казни Bank of America Merrill Lynch, со 12,6 милиони евра,Credit Suisse со 11,8 милиони евра и Crédit Agricole со скоро 4 милиони евра.

Со своите активности, четирите банки ја ограничија конкуренцијата на пазарот на кој често учествуваат пензиски фондови, рече комесарот за конкуренција Маргрет Вестагер, цитиран од прес-службата на ЕК.

Во својата студија, европскиот регулатор откри дека вработените во четирите банки во нивните единици за интервенција на пазарите на ССА биле во постојан контакт преку разни канали, вклучително и простории за разговор на терминалите на Блумберг. Таму, тие споделија чувствителни информации и се согласија за цените на обврзниците што им ги понудија на своите клиенти.

На овој начин, трговците не се натпреваруваа едни со други на пазарот.

Компаниите погодени од оваа практика можат да се обратат до националните судови за обештетување, соопшти ЕК. Оваа можност е предвидена во Директивата за штета од монопол, која државите требаше да ја пренесат во националното законодавство до крајот на 2016 година.