© Reuters. Alibaba Group co-founder and Executive Chairman Jack Ma gestures during a seminar at the International Monetary Fund - World Bank Annual Meeting 2018 in Nusa Dua

Џек Ма, извршен претседател на кинеската групација “Алибаба” (NYSE: BABA), во саботата изјави дека планира да отвори институт за обука на илјадници технички претприемачи во Индонезија, каде што веќе е советник на владата за е-трговија.

Ма не кажа кога планира да го отпочне Институтот за претприемачи на Џек Ма, но рече дека целта е да се обучат 1.000 технички лидери годишно во текот на следните 10 години.

“Даваме многу можности за млади индонезиски претприемачи да научат”, изјави Ма за новинарите по состанокот со министрите од Индонезија, на маргините од Меѓународниот монетарен фонд и состаноците на Светската банка, кои се одржуваат од Индонезија.

Коосновачот на Alibaba, најголемата кинеска компанија за е-трговија, рече дека е важно Индонезија да инвестира во човечки капитал, бидејќи “само кога луѓето ќе се подобрат, кога ќе се променат умовите на луѓето, кога ќе се подобрат вештините на луѓето, тогаш можеме да влеземе во дигиталниот период” .

Индонезија има недостиг на обучени инженери во технологијата, исто така, ќе бидат обучувани стотици програмери и инженери за cloud компјутери, за да им се помогне на индонезиските бизниси да бидат по-дигитални.

Земјата е клучен пазар за Alibaba, чиј cloud computing за Алибаба облакот започна центар за податоци во Индонезија во март.

Ма изјави дека неговата компанија ќе продолжи да инвестира “не само во е-трговија, туку и во cloud компјутери, логистика и инфраструктура” во Индонезија, истовремено помагајќи им на локалните бизниси да растат.

Индонезискиот министер за комуникации Рудиантара за Ројтерс во септември изјави дека Индонезија соработува со Ма за да ги разгледа начините за искористување на бизнисите на Алибаба за да го зголеми својот извоз, особено во Кина.

McKinsey проценува во извештајот објавен на 30 август дека вредноста на пазарот за е-трговија во Индонезија ќе се зголеми на најмалку 55 милијарди долари до 2022 година од 8 милијарди американски долари во 2017 година.

Во петокот Ма изјави на панел дискусијата на состаноците на ММФ и Светската банка дека “интернетот е наменет за земјите во развој”, со “големи можности во Африка”.