Претседателот на кинескиот гигант во електронската трговија Alibaba Group Holding Џек Ма изјави дека комерцијалните проблеми меѓу САД и Кина можат да продолжат уште две децении, пренесува Ројтерс.
Според неговите зборови, ако ова сценарио се спроведе, тоа ќе донесе хаос за сите земји вклучени во овој конфликт.

Коментарот на темата, Ма го даде на Конференцијата за инвеститори организирана од Alibaba.

Се сеќаваме дека претходно, Вашингтон рече дека ќе наметне дополнителни 200 милијарди долари во кинески стоки. Ова доведе до предупредување од Пекинг дека може да одговори на ударот.

Новите тарифи на САД ги поминаа производите на Apple.

Технолошките компании од двете земји внимателно ги следат американските и кинеските односи, бидејќи должностите влијаат врз нивниот бизнис. Денес стана јасно дека производителот на iPhone – Apple сепак може да си одмараат, бидејќи Apple Watch и слушалките AirPods не спаѓаат во новиот листа на американската администрација.

Меѓутоа, ваквите добри вести не можат да се пофалат со деловите на компјутерскиот сервер, како и оние на мрежната опрема што ќе биде директно засегната со денешната одлука на САД. Листата, исто така, вклучува машински делови кои се користат за производство на чипови.