Европскиот комесар за финансиски прашања Паоло Џентилони очекува следната година Бугарија „во одреден момент“ да стане 21-ва членка на еврозоната, објави „СЕГА.бг.њус“. Европа очекува Бугарија да ги исполни сите критериуми за прифаќање на еврото и не е склона на компромиси. Од зборовите на Џентилони стана јасно дека додека земјата не го исполнила критериумот за инфлација и не може да смета на покана за влез во еврозоната.

„Бугарија сигурно ќе исполни три од критериумите. Четвртиот, кој е поврзан со инфлацијата, сè уште не е постигнат. Но, ние сме оптимисти дека до крајот на годината Бугарија ќе може да го постигне и овој критериум“, рече Еврокомесарот за финансиски прашања.

Од почетокот на оваа година, НСИ известува за сериозно забавување на стапката на раст на цените на производите за широка потрошувачка во земјата, при што во април е забележана годишна инфлација од само 2,4%. Сепак, годишната просечна стапка на инфлација за 2024 година се прогнозира дека ќе го надмине критериумот за влез во еврозоната – не повеќе од 1,5 процентни поени над инфлацијата на 3-те земји-членки со најдобри перформанси.

Затоа, очекувањата се за негативен извештај на Европската централна банка и Европската комисија во јуни за подготвеноста на нашата земја да ја замени левата со евро од 1 јануари 2025 година. Надежите на поддржувачите на еврото се да влезат во еврозоната од средината на 2025 година.

Џентилони негираше дека Европската комисија или ЕЦБ досега ги отфрлиле условите за членство во еврозоната, вклучително и за Хрватска, која беше примена пред една година со прилично висока инфлација од над 10%.