Германскиот весник Зидојче Цајтунг пишува дека Европската комисија подготвува предлози што треба да ги заштитат европските компании од нелојалната конкуренција од Кина.

Како еден од примерите, тој го наведува Пелешкиот мост, кој го градат кинески компании со средства од ЕУ, пренесува порталот Индекс.

Европската комисија во средата претстави законодавен проект насочен кон овозможување забрана за компаниите од ЕУ да преземаат компании субвенционирани од трети земји. Покрај тоа, компаниите поддржани од државни пари, исто така, треба да бидат исклучени од тендерите за јавни договори.

Во Германија, кинеските преземања на европските компании се особено контроверзни.

На пример, превземање од повеќе милијарди долари на германската компанија Кук, еден од водечките производители на роботи за индустријата, предизвика многу критики. Купувач беше кинеска Мидеа.

Во областа на јавните договори, фактот дека кинески конзорциум доби договор за изградба на важен мост во јужна Хрватска (мостот Пеласец) предизвика дебата. Голем број големи европски компании го пропуштија тендерот, а потоа се пожалија на нелојална конкуренција, наведува Индекс.

Предлогот на Комисијата специфично предвидува дека пред големото преземање, странските компании мора во иднина да обелоденат дали во последните неколку години добиле повеќе од 50 милиони евра државни субвенции. Ова потоа би се однесувало на сите преземања на компании со обрт од 500 милиони евра или повеќе.

При аплицирање за јавни договори, во иднина треба да бидат објавени државни субвенции со договори од 250 милиони евра или повеќе. Покрај тоа, органите за конкуренција на ЕК сакаат да бидат во можност да истражат преземања и да доделуваат договори под праговите самоиницијативно.

Дали предлогот ќе се спроведе на ист начин сега зависи од владите на земјите-членки на ЕУ и од Европскиот парламент. За законот ќе се дискутира во наредните месеци, а потоа тие ќе треба да одлучат за неговото усвојување, се вели во извештајот на Зидојче Цајтунг.